Cei doi candidați rămași în cursa pentru președinția României, Nicușor Dan și George Simion, s-au întâlnit miercuri, 8 mai, pentru prima dată față în față după rezultatele primului tur. Contextul a fost oferit de cel de-al XIII-lea Congres al Blocului Național Sindical, unde ambii au fost invitați să susțină discursuri în fața liderilor sindicali și a reprezentanților diverselor ramuri economice.
Nicușor Dan, declarații incendiare la cel de-al XIII-lea Congres al BNS
În intervenția sa, Nicușor Dan a accentuat importanța unui parcurs european și a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă discursurile populiste și promisiunile lipsite de fundament economic. Fără a-l numi direct pe contracandidatul său, edilul Capitalei a criticat ferm ideea unor alegeri anticipate sau a unor numiri controversate în funcții-cheie.
„Evident ca ceea ce vrem cu totii sa facem este modelul european, pt asta România trebuie sa fie congruentata administrativ si social cu UE. O sa va promit ca, daca o sa fiu președinte, voi avea un dialog cu dvs, dar ca sa avem dialog trebuie sa avem economie. Ceea ce ne deosebește este aventura. România nu-și permite să vorbească despre alegeri anticipate, despre Călin Georgescu prim-ministru.
Romania nu-si permita sa vorbească despre naționalizare, Romania are nevoie sa fie ancorata in economia globala. Statul roman tb sa sprijine Romania, sa faca romania competitiva, sa stimuleze inteligenta artificiala. Este o uriasa coruptie in Romania si asta se doveste acum. În România, sunt companii de stat plini de politruci, da toate astea se intampla si tb corectate, dar tb corectate intr-un mod înțelept.
Nu cum ne arata bursa, increderea investitorilor fata de ce poate sa fie in Romania peste doua saptămâni. Raspunsul nu trebuie sa fie ura, ci justitia care sa-i pedepseasca pe cei care au gresit. O sa avem alegeri peste 12 zile, o schimbare inteleapta care uneste sau care aduce haos. Nu orice se întâmplă e rezultatul unei conspirații. Am avut același efect după alegerile din noiembrie. Ieri am încercat, din poziția mea, să calmez acest fenomen și să dau asigurări de stabilitate. Pe de altă parte, din nou și din nou, dacă ne uităm la oameni care promit că vor face, trebuie să ne uităm la ce au făcut ei. Am luat PMB cu datorie curentă de trei sferturi din venitul anual și am adus-o la un rating cu patru trepte peste cel național”.