În seara zilei de 8 mai 2025, Aula Magna a Universității Politehnica din București a devenit scena celei mai așteptate confruntări politice a anului. George Simion, candidatul AUR, și Nicușor Dan, candidat independent, s-au întâlnit în prima dezbatere televizată din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, transmisă în direct de Euronews România. Evenimentul a avut loc cu doar câteva ore înainte de debutul oficial al campaniei electorale pentru finala care va decide viitorul Președinte al României.
Sub ochii presei, al camerelor de filmat și al milioanelor de români conectați la realitatea votului, cei doi finaliști și-au expus viziunile, diferențele și prioritățile pentru următorii cinci ani.
Cuprins:
- Dezbaterea care a împărțit România în două
- Ce spun candidații despre viitorul guvern al României
- Argument de la susținători
- Infrastructura de termoficare
- Problemele abandonului școlar
- Cinci competențe pe care școala românească ar trebuie să le ofere elevilor
- Cum au votat candidații la referendumul pentru familie
- Căsătoria între cupluri de același sex
- Măsuri pentru un trai mai bun al românilor
- Simion, despre casele de 35.000 de euro promise românilor
Dezbaterea care a împărțit România în două
Rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, a anunțat public pe rețelele sociale că instituția pe care o conduce este onorată să găzduiască acest moment crucial. El a subliniat rolul mediului academic în cultivarea gândirii critice și a implicării civice. Primul subiect care a aprins spiritele în rândul publicului a fost tema educației și sprijinului pentru comunitățile vulnerabile.
El a propus un program coerent de sprijin pentru copiii din zonele defavorizate, prin alocări bugetare inteligente, profesori motivați și centre educaționale care să atragă elevii înapoi în bănci, potrivit Euronews.
Dacă Nicușor Dan s-a prezentat în mod reținut, aproape tehnic, George Simion a preferat să abordeze o strategie directă, plină de atacuri la adresa „sistemului” și a ceea ce el numește „clasa globalistă, ruptă de nevoile poporului”. În ciuda temelor propuse de moderatori, Simion a direcționat adesea discursul spre o retorică naționalistă, invocând „nevoia de curățenie în stat” și promițând o „Românie care aparține românilor”.
Candidatul AUR nu a ezitat să-și afirme din nou identitatea conservatoare și poziționarea în afara establishmentului politic. Mesajele sale s-au adresat direct celor dezamăgiți, celor care se simt abandonați și trădați de guvernările trecute.
Ce spun candidații despre viitorul guvern al României
„Întrebare: „Aveți nevoie de sprijin politic, cu cine faceți majoritate în Parlament, cu cine faceți guvern și pe cine nominalizați premier?”
Simion: „Când nu este o majoritate parlamentară, președintele face o nominalizare care să obțină o majoritate. Vizez un guvern de uniune națională. Sunt mulți oameni care vor să sperie românii, să obțină voturi prin teamă. Trebuie să încetăm această politică din perioada Covid de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace. Voi nominaliza un român care dorește pacea. Nu voi face o nominalizare, ci un guvern de largă majoritate care să scoată România din crizele suprapuse.”
Dan: „Președintele va nominaliza prim-ministrul. Am trecut o etapă, Ciolacu nu mai este la Palatul Victoria. Vreau un guvern cu cele patru partide pro-occidentale. Vreau o persoană care a dovedit că știe să facă reforme, care a dovedit că are viziune de dezvoltare. Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan, dar nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea. Imediat după preluarea mandatului vor chema la discuții cele patru partide și și minoritățile naționale.”
Simion: „Indiferent de rezultatul alegerilor din 18 mai, este bine să îi spunem domnului Nicușor Dan că ar trebui să se consulte cu toate formațiunile votate de români. Asta înseamnă democrație. Asta înseamnă respect pentru popor.”
Dan: „V-am spus că deprecierea leului, căderea bursei, faptul că românii vor plăti rate mai mari este din cauza haosului pe care îl proiectați.”
Simion: „Genul acesta de manipulări și nivelul unde duc Dan, Iohannis și camarila din spatele lor este elocventă pentru mine și cred că poporul român este mult mai deștept indiferent cum a fost umilit prin anularea alegerilor. Sunt niște puciști care își vor găsi sfârșitul politic după 18 mai.”
Argument de la susținători
Susținătorul lui George Simion: „Puțini îl cunosc cum îl cunosc eu, pentru că am avut onoarea de a fi coleg de pregătire sportivă. Sunt lucruri serioase și din suflet și absolut adevărate. V-aș putea spune că e o persoană inteligentă, fabuloasă, care se ține de cuvânt, integru
Aș vrea să vă spun și să țineți cont, e vorba de respect, domnul Simion e unul dintre puținii oameni care respectă tot. Cuvântul de bază e repect. E evident că după 35 de ani eu n-am mai fost în astfel de situații, e prima oară când o fac cu tot sufletul.”
Susținătoarea lui Nicușor Dan, soția sa a declarat:
„S-a vorbit mult în ultima perioadă de Nicușor. O fac cu convingerea că noi toți ne dorim aceleași lucruri, indiferent de ce parte suntem, ne dorim ce e mai bun pentru noi și pentru copiii noștri, să rămânem liberi în credințele noastre, să petrecem alături de prietenii noștri și să avem seri liniștite în familie și liniștea noastră trebuie apărată, pentru că în timpurile noastre nu e ușor de păstrat. Nicușor a luptat și muncește pentru ca lumea în care noi trăim să fie una sigură. Să fie una în care toți să fim respectați, să fie una stabilă, întotdeauna în acești 20 de ani am avut sentimentul și mi-a dovedit că indiferent ce se întâmplă în jurul nostru el știe să ne apere și pentru noi, el reprezintă siguranța.”
Infrastructura de termoficare
Nicușor: „După cum știți, Bucureștiul are cam jumătate din sistemul centralizat din țară, din păcate multe orașe și-au pierdut acest sistem și în felul acesta poluarea a crescut. Din nou, pe rezultate, în acești patru ani am îmbunătățit și se simte, au scăzut avariile, dar ele rămân, pentru că lucrăm cu o infrastuctură de 40-50 de ani. Mai e o problemă cu producția, pentru că pe CET-urile de la Ministerul Energiei nu s-a schimbat mare lucru.”
Simion: „Aveți o promisiune neonorată cu trenul urban din București.”
Nicușor: „Nu vreau să-i plictisim pe telespectatori. Vă amintesc, 40 la sută vot în București Nicușor Dan, 10 la sută George Simion în Basarabia.”
Întrebare: „Ce efecte concrete ar putea produce o decizie a CSAT pentru accelerarea construcției autostrăzilor?”
Simion: „Este o solicitare venită din partea celor mai văduviți dintre români, din partea moldovenilor. Autostrăzile respective sunt în diferite faze de realizare, de ce e importantă implicare președintelui, a CSAT – în 2018, acest vestit A8 era bolta regimului Iohannis, s-a semnat în anul centenarului. Pentru a impulsiona diferite domenii care nu funcționează, cred că implicarea președintelui zi de zi pe șantiere, în rândurile celor care construiesc, e vitală, nu baricadarea într-un birou fără a răspunde la telefon.”
Întrebare: „Ce efecte concrete ar putea produce o decizie a CSAT pentru accelerarea construcției autostrăzilor?”
Simion: „Este o solicitare venită din partea celor mai văduviți dintre români, din partea moldovenilor. Autostrăzile respective sunt în diferite faze de realizare, de ce e importantă implicare președintelui, a CSAT– în 2018, acest vestit A8 era bolta regimului Iohannis, s-a semnat în anul centenarului. Pentru a impulsiona diferite domenii care nu funcționează, cred că implicarea președintelui zi de zi pe șantiere, în rândurile celor care construiesc, e vitală, nu baricadarea într-un birou fără a răspunde la telefon.”
Întrebare: „Cum faceți să atrageți fondurile europene?”
Simion: „Pentru autostrăzi nu vom primi bani din PNRR. Sperăm să nu meargă banii către Ucraina sau schimbări climatice sau alte priorități ale actualei Comisii Europene. Putem accesa fonduri pentru materialul rulant, pentru căile ferate române.
Trebuie să folosim potențialul maritim și fluvial al României. Am cedat proiecte mari de insfrastructură. Acum 50 de ani construiam bijuterii precum Transfăgărășanul.”
Dan: „Pe fonduri europene am găsit stația de epurare de la Glina începută de Ceaușescu, am finalizat-o, n-am pierdut bani europeni. Am avut contract blocat pe tramvaie, le-am adus. Am luat banii pentru termoficare. Când vrem să vedem cine este eficient și știe să gestioneze lucrurile vă invit să ne uităm la ce a făcut fiecare dintre noi.”
Problemele abandonului școlar
Întrebare: „Avem o rată de abandon școlar timpuriu, de 16%, mult peste media UE. Analfabetism funcțional de 40-45%, un raport național de alfabetizare numerică la 25% la primar și 40% la finalul liceului, cu discrepanțe urban – rural. Ce soluții propuneți?”
Simion: „Nu ne putem masca propria incompetență incluzând totul în CSAT, declarând totul ca ținând de securitate națională. Aș include sărăcia, în 2012 înscriși în clasa I aveam 200 de mii de elevi, tocmai acolo trebuie să intervenim. Este și atribuția domnului ministru al Educației.
Ține și de mediul universitar să nu aștepte finațările per capita, per student. La nivel european sunt pe ultimul loc la numărul de studenți, asta arată multe. Un profesor debutant are 3700 de lei, soția mea este profesor și atât primește. Arată disprețul actualilor guvernanți față de populație.”
Dan: „Este o chestiune de siguranță națională. Suntem deja pe deficit de forță de muncă. Meseriile viitorului cer o calificare tot mai înaltă. Dacă nu corectăm repede gradul de analfabetism funcțional ne vom trezi în situația de a aduce forță de muncă din altă parte. Un răspuns este finanțarea, să stimulăm oamenii să intre în sistemul de educație. Să ne uităm la programele școale pentru ca deprinderile pe care copiii le preiau în școală să fie adaptate vieții reale și pieței de muncă. Pregătirea profesorilor pentru noile provocări cu care se confruntă. Profesorii trebuie să învețe cum să îi învețe pe copii.”
Simion: „Au fost distruse școlile de meserii, trebuie să aducem înapoi școlile profesionale. Nu toată lumea trebuie să facă facultate, meseria este brățară de aur.”
Cinci competențe pe care școala românească ar trebuie să le ofere elevilor
Întrebare: „Numiți cinci competențe pe care școala românească ar trebuie să le ofere la sfârșit de ciclu educațional.”
Simion: „Printr-o finanțare corespunzătoare, cunoștințele de bază de cultură generală, de istorie, de geografie, de limba română sunt chestiuni care țin de modelul clasic de învățământ pe care noi îl susținem.”
Dan: „Să distingă adevărul de fals, să reușească să înțeleagă lumea în care trăiește, inclusiv filtrarea informațiilor, să se exprime coerent, să aibă o bază financiară pentru a se descurca în lumea financiară, să aibă o înțelegere a mecanismelor sociale din statul român și, dacă-mi permiteți și o a șasea, să poată să lucreze în echipă.”
Întrebare: „Ce veți face ca un copil sărac să aibă aceleați șanse cu cei din orașele mari?”
Dan: „Să știți că eu sunt un astfel de copil, care vine dintr-o zonă semirurală, care a învățat la școala din cartier și care e reușit cu multă muncă să aibă un doctorat la Paris și să aibă o poziție respectabilă în societate. Să stimulăm profesorii, oameni cu talent pedagogic să vină în sistemul de educație și oamenii care aleg să se ducă în zonele rurale și în orașele mici și în zonele defavorizate și statul român are banii pentru asta dacă nu cheltuie pe prostii.
Dacă vreți să vorbim cu ce trebuie să rămână copilul după ce terrmină școala, indiferent dacă e din oraș mare sau mic sau din mediul rural, el trebuie să rămână cu deprinderi, pentru că noi continuăm să învățăm pe de rost și copilul trebuie să fie apt pregătit pentru piața muncii care-l așteaptă.”
Simion: „Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara. Din păcate, arată deplorabil, doi și ceva la sută din PIB când media europeană e 4,7, o subfinanțare cronică. L-am avut pe înaintașul domnului Nicușor, Klaus Iohannnis care a promis o Românie educată, nu a livrat nimic. Ne dorim egalitate de șanse, nu de rezultate, de aceea tebuie să lucrăm la accesibilitate.”
Dan: „Vreau să-l întreb pe Simion dacă un candidat la președinția României trebuie să fie însoțit la depunerea candidaturii de domnul Sorin Constantinescu, regele păcănelelor.”
Simion: „Îmi pare rău că nu e aici, o să vină la următoarele dezbateri, sper să veniți. S-a retras din industria jocurilor de noroc văzând cât de nocivă este.”
Cum au votat candidații la referendumul pentru familie
Întrebare: „Cum ați votat la referendumul pentru familie? O mamă singură cu copil constituie o familie?”
George Simion: „Am votat da. Categoric trebuie să susținem familiile monoparentale. Statul român nu face suficient pentru a ajuta familiile cu copii.”
Nicușor Dan: „Am votat la referendum. Nu am comunicat public cum am votat, cred că a fost o tensiune legitimă în societate. E nevoie de oameni care să fie mediatori. Răspunsul la a doua întrebare este afirmativ.”
Căsătoria între cupluri de același sex
Întrebare: „Ce veți face pentru respectarea dreptului de a avea o familie a persoanelor de același sex?”
Nicușor Dan: „Parteneriatul civil. Drepturile pentru persoane de același sex, dar și cuplurile care aleg să nu se căsătorească. Această chestiune trebuie reglementată. Societatea trebuie să o facă.”
George Simion: „În România, țară creștină, căsătoria are loc între un bărbat și o femeie. Va rămâne în continuare cât sunt la conducerea țării, căsătoria între un bărbat și o femeie. Dacă va exista o majoritate care să ceară parteneriate civile, vom respecta democrația. Nu este treaba CEDO.”
Măsuri pentru un trai mai bun al românilor
Dan: „Primele trei măsuri vor fi: o discuție rațională despre deficit și despre cum putem să ieșim din această previziune sumbră de TVA, 25 la sută. Eu cred că România are spațiul să ajungă la 7% deficit în 2025, a doua chestiune este unde suntem cu înzestrarea Armatei și putem să vorbim de 2,5 % din PIB și al treilea lucru, care este guvernul care va face reformele necesare pentru România în următorii trei ani și jumătate.”
Simion: „Contracandidatul meu dezinformează. Ar fi cazul să nu mai sperie muncitorii, antreprenorii.”
Dan: „Unii vor să sprijine Republica Moldova, alții nu vor.”
Simion: „Unii vor să se unească cu Republica Moldova pentru a repara o nedreptate istorică.”
Simion, despre casele de 35.000 de euro promise românilor
Întrebare: „Cum vă veți îndeplini promisiunile din Planul Simion: construirea a un milion de locuințe la 35.000 de euro și case la 1 leu pentru românii care revin din diaspora?”
George Simion: „Răstălmăciți ce am spus. Planul Simion pe care doresc să-l respect când colegii mei ajung la guvernare înseamnă măsuri concrete. În momentul în care apar anumiți politicieni care încearcă să introducă frica în români prin televiziuni plătite de la bugetul de stat, se dau sume nu nemiluta către partide politice, mare parte din presă a fost finanțată cu bani publici pentru a răstălmăci realitatea. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitatea la 12 ministere și 30 de secretari de stat.”
Nicușor Dan: „Până la urmă a fost sau nu un plan de marketing ăsta cu 35.000 de euro?”
Simion: „La fel ca și cum mersul dvs. la coafor sau unde ați fost pentru a vă tunde a fost un plan de marketing. Nu înseamnă cum ați dezinformat dvs. că acest program nu va fi implementat.”
Dan: „Diferența este că atunci când merg eu la coafor nu stau zeci de mii de oameni la coadă și nu dau speranțe false.”
Întrebare: „Peste 4 milioane trăiesc și muncesc în străinătate. Ce reforme ați susține pentru a încuraja reîntoarcerea și reintegrarea lor în România?”
George Simion: „Avem o mare problemă cu piața forței de muncă, asta o spun anteprenorii. Conform datelor noastre, sunt peste 6 milioane de români care lucrează peste hotare. Fondurile UE nu trebuie să meargă spre Ucraina, către altcineva decât cetățenii europeni, către români și copiii românilor. Vedem indieni, pakistanezi, oameni din Bangladesh pe străzi. Vin cetățenii din lumea a treia și cetățenii noștri pleacă. Avem cei mai buni experți de partea noastră care vor da soluții care vor fi implementate. Nu ca soluția pentru traficul din București care nu a mai fost niciodată implementată.”
Nicușor Dan: „Eu am o impresie foarte bună despre românii din diaspora. Sunt oameni care performează, care lucrează într-un mediu competitiv. Lucru cel mai important, bineînțeles că au revendicări punctuale precum servicii consulare, faptul că se reîntorc în România și nu este cineva să-i îndrume în hățișul birocratic. Cel mai important lucru pe care îl vor oamenii este ca ei să știe că statul român știe că ei există acolo. Ei nu sunt reprezentanți suficient în Parlament, au mult prea puține locuri și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Cursurile de limba română pentru copiii lor sunt insuficiente. Noi nu trebuie să îi convingem să vină acasă, dar să facă din România țară în care ei să se simtă comfortabili dacă decid să revină.”
Sursa foto: Captură ecran video Euronews