Redactia.ro

Nu mai cumpărați acest aliment! Piedone spune clar ce se ascunde în spate

Piedone

Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a făcut recent o declarație categorică în privința unui aliment extrem de consumat în România. Este vorba despre „brânza de Sibiu”, un produs prezent aproape zilnic pe mesele românilor, dar care, potrivit acestuia, este vândut de multe ori sub o etichetă falsă, inducând în eroare consumatorii. Piedone afirmă clar: acest aliment nu ar trebui să mai ajungă în coșul de cumpărături al românilor, dacă nu este cumpărat din surse sigure și verificate. În urma controalelor efectuate de ANPC în piețe și magazine din toată țara, Piedone a constatat că multe produse etichetate ca fiind „brânză de Sibiu” nu provin, de fapt, din județul Sibiu, și nici nu respectă standardele tradiționale de producție. Mai mult, unele sortimente ar fi realizate din lapte praf, conținând aditivi specifici producției industriale, ceea ce contrazice complet ideea de produs autentic, local și tradițional.

Brânza de Sibiu, un brand folosit abuziv în toată țara

În cadrul unui interviu televizat, Piedone a subliniat că a fost surprins de cantitatea uriașă de „brânză de Sibiu” aflată la vânzare în toată țara, în condițiile în care, în realitate, numărul real al producătorilor autentici din zona Sibiului este extrem de redus. El a menționat că în zona Sibiu ar mai exista, estimativ, doar câțiva ciobani, iar numărul de animale nu ar putea susține un volum de producție atât de mare, prezent în mod constant în piețe și supermarketuri din întreaga țară.

„Peste tot, în toată România, brânză de Sibiu. Stai puțin, avem un brand, brânză de Sibiu, dar care e din Sibiu? Că ăia mai au 300 de oi, îți dau un exemplu: sunt 5 ciobani și toată lumea vinde brânză, telemea de Sibiu”, a declarat Piedone, făcând trimitere la fenomenul de etichetare înșelătoare.

Președintele ANPC nu spune că produsul este necomestibil, ci atrage atenția asupra manierei în care este prezentat consumatorului. Potrivit acestuia, brânza fabricată industrial este vândută sub eticheta de „brânză de Sibiu” fără ca producătorii să informeze clar cumpărătorul cu privire la originea reală și la modul de preparare.

Brânză din lapte praf și adaosuri, sub etichetă de produs tradițional

În continuarea declarațiilor, Piedone a explicat că, de fapt, în multe cazuri, ceea ce se vinde drept „brânză de Sibiu” este produs industrial, făcut din lapte praf și diverse adaosuri utilizate în procesul de fabricare. Problema majoră nu este doar lipsa autenticității, ci faptul că publicul larg nu este informat corect, fiind convins că achiziționează un produs tradițional românesc.

„Aici este înșelare a consumatorului. Că te duci și nu conștientizezi, decât ai auzit brandul. Te duci și: ‘Vreau brânză de Sibiu, am văzut-o’. Nu zic că este necomestibilă sau că se întâmplă ceva grav, dar nu este originală”, a afirmat Piedone.

El insistă că este nevoie de etichetare clară și transparentă, astfel încât cumpărătorii să poată alege în cunoștință de cauză. În plus, prețul este un alt indicator care trădează diferența de calitate: brânza de Sibiu autentică este semnificativ mai scumpă decât produsele „de raft”, vândute în masă sub aceeași denumire.

„Chiar dacă produci, trebuie să-i spui: ‘Bă, tată, asta este’. Și culmea, brânza de Sibiu – telemea veche de la producători – este cam jumătate mai scumpă decât aceeași brânză de Sibiu servită prin nu știu ce galantare, pe undeva, făcută din lapte praf”, a completat el.

Piedone cere măsuri mai dure împotriva etichetelor mincinoase

Declarațiile președintelui ANPC vin într-un moment în care tot mai mulți consumatori își doresc produse autentice, sănătoase și produse local. Totuși, în lipsa unei reglementări clare și a unui sistem eficient de control, comercianții profită de brandurile consacrate pentru a vinde produse de serie, industriale, sub aparența unor alimente tradiționale.

Piedone a sugerat chiar că ar interzice complet vânzarea brânzei etichetate fals, dacă ar avea cadrul legal necesar. Deși este imposibil să oprești comercializarea produsului în sine, autoritățile pot interveni ferm asupra modului în care acesta este prezentat, iar amenzile aplicate în astfel de cazuri pot descuraja practicile comerciale incorecte.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: