Luni, la ora 16:00, Guvernul condus de Ilie Bolojan s-a reunit în ședință la Palatul Victoria. Principalul punct de pe ordinea de zi a fost proiectul de Ordonanță de Urgență privind scăderea „sporului pentru condiții vătămătoare”, care a fost adoptat. Astfel, în loc de plafonul de 1.500 de lei brut acordat până acum, bugetarii vor primi 300 de lei brut.
Ședința „tăierii” s-a încheiat
Impactul bugetar al acestei decizii este estimat la 1,3 miliarde de lei. Totodată, concediul de odihnă suplimentar acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, va fi cuprins între 3 și 5 zile lucrătoare.
Guvernul a transmis că aceste măsuri sunt necesare pentru „urmărirea unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum şi pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”.
Deciziile luate de Guvernul Bolojan
Măsurile vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025 și vor fi aplicate până la 31 decembrie 2026.
Cu doar o oră înainte de începerea ședinței, proiectul a primit avizul „favorabil, cu observații” din partea Consiliului Economic și Social. Președintele CES, Stelică Fudulea, a declarat că documentul a fost votat astfel: patronatele au fost pentru, sindicatele au oferit aviz nefavorabil, iar societatea civilă a susținut proiectul, dar cu observații.
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, a transmis Extecutivul.
Pe ordinea de zi s-a aflat și un al doilea proiect de ordonanță, care prevede abrogarea articolului 3 alin. (2) din OUG 74/2013 și a articolului XIV din OUG 23/2024. Astfel, în cadrul direcţiilor regionale antifraudă fiscală, vor funcționa structuri teritoriale județene, cu operaționalizare începând cu 1 iulie 2025.
Premierul Ilie Bolojan anunțase anterior că acest pachet de măsuri fiscale va fi adoptat, în contextul în care România se confruntă cu deficite bugetare cronice, cel mai mare fiind cel din anul trecut.
„A fost ședința CES în care s-a discutat acest punct de vedere, privind proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri public. Documentul a fost avizat prin vot cu puncte de vedere. Așa se numește. În speță, reprezentanții părții patronale au votat pentru avizarea favorabilă, reprezentanții părții sindicale au votat cu avizare nefavorabilă și reprezentanții societății civile au votat favorabil, cu observații. Documentele cu ‘nefavorabil’ și la ‘favorabil cu observații’ sunt în avizul nostru care sunt deja, cred, că pe site-ul CES”, a spus Fudulea, potrivit Agerpres.
Cele cinci mari confederații sindicale au reclamat că nu au fost consultate real în procesul decizional și au solicitat o întâlnire de urgență cu premierul. Într-un comunicat comun, aceștia au transmis: „Nu noi, salariații, nu noi, organizațiile sindicale ne facem vinovați de situația dezastruoasă în care se află bugetul României”. Sindicatele au anunțat proteste și chiar grevă generală dacă nu se ajunge la un acord.
Sute de angajați ai Ministerului Finanțelor și ai administrațiilor județene ale ANAF au declanșat proteste spontane în cursul zilei de luni. Nemulțumirile sunt legate de tăierea unor sporuri, printre care și cel pentru condiții vătămătoare. Potrivit acestora, reducerea ar însemna pierderi salariale de aproximativ 700 de lei. Protestului li s-au alăturat și angajați ai Caselor Județene de Pensii.
„Nu noi, salariaţii, nu noi, organizaţiile sindicale ne facem vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află bugetul Românei” transmit sindicaliştii, anunţând proteste şi chiar grevă generală dacă „nu se ajunge la un numitor comun” privind măsurile anunţate.
Sursa foto: Arhivă