Postul Crăciunului, o perioadă de pregătire spirituală și curățire sufletească, reprezintă pentru creștini o oportunitate de a se apropia de Dumnezeu. Însă mulți credincioși nu știu că acest post nu se rezumă doar la restricțiile alimentare. Există un păcat subtil, dar grav, care poate anula beneficiile postirii: comportamentul nepotrivit din punct de vedere intim.
Ce înseamnă postul cu adevărat?
Postul Crăciunului este mai mult decât o simplă abținere de la carne, brânză sau ouă. Preotul Filip Onisim explică:
„Postul nu înseamnă doar o abținere de la anumite mâncăruri, ci postul este în primul rând spiritual. Este o reașezare în ordinea firească a lucrurilor din perspectiva legăturii noastre cu Dumnezeu, adică să redevenim oamenii lui Dumnezeu”, potrivit Click!
Aceasta înseamnă că postul trebuie să cuprindă atât o curățire a trupului, cât și a sufletului. Rugăciunea, introspecția și schimbarea comportamentului sunt esențiale pentru o postire autentică.
Greșeala care anulează postirea
Marele păcat despre care Biserica atrage atenția în perioada Postului Crăciunului este cedarea în fața dorințelor trupești, mai ales în afara căsătoriei. Degeaba o persoană respectă regimul alimentar specific, dacă ignoră acest aspect spiritual al postului.
„Este o mare greșeală să reduci postul doar la mâncare. În timpul postului, credincioșii trebuie să-și controleze dorințele și să se concentreze pe cele duhovnicești,” explică reprezentanții Bisericii.
Abținerea de la relațiile intime, atunci când acestea nu sunt binecuvântate prin Taina Căsătoriei, este parte integrantă a purificării spirituale pe care postul o presupune.
Cum se ține corect postul?
Pe lângă alimentație, Postul Crăciunului implică:
- Rugăciune zilnică pentru iertarea păcatelor și întărirea credinței;
- Abținerea de la gânduri și fapte păcătoase, inclusiv bârfă, minciună sau mânie;
- Milostenie și ajutorarea celor aflați în nevoie;
- Participarea la slujbe și împărtășirea, după spovedanie.
Regimul alimentar al postului
În această perioadă, se evită consumul de carne, ouă și lactate. În zilele de miercuri și vineri se ține post aspru, fără ulei sau vin, iar în zilele de marți și joi sunt permise uleiul și vinul. Dezlegările la pește și alte alimente mai permisive sunt stabilite pentru anumite zile.
Curățenie trupească și sufletească
Postul trebuie să fie complet: trupul se purifică prin alimentație, iar sufletul prin rugăciune și renunțarea la păcate. Orice abatere de la acest echilibru poate compromite eforturile depuse de credincioși.
Postul Crăciunului este o perioadă de reflecție profundă și de apropiere de Dumnezeu. Respectarea regulilor alimentare este importantă, dar nu suficientă. Evitarea păcatelor, inclusiv a celor trupești, și concentrarea pe viața spirituală sunt esențiale pentru a trăi cu adevărat sensul postului. Fiecare credincios ar trebui să privească această perioadă ca pe o oportunitate de a deveni mai bun și de a-și întări legătura cu Dumnezeu.
Rugăciune care se citeşte în fiecare post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Sursa foto: Arhivă