Redactia.ro
Home » Știri » Panică în zonele montane! Peste 100 de turiști au solicitat ajutor la 112

Panică în zonele montane! Peste 100 de turiști au solicitat ajutor la 112

Panică în zonele montane! Peste 100 de turiști au solicitat ajutor la 112

Sezonul de iarnă încă nu s-a încheiat în zonele montane, unde încă mai există zăpadă și vremea se menține rece, perfectă pentru iubitorii de sporturi. Mulți vor să profite de ultimele zile de distracție, dar nu se gândesc la ce riscuri se expun. Astfel, într-o singură zi, peste 100 de oameni au sunat la 112 ca să ceară ajutor.

Zeci de apeluri la 112 de la turiști

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că, în ultimele 24 de ore,  s-au primit 88 de apeluri prin care s-a solicitat intervenția de urgență a salvamontiștilor. Au fost multe evenimente, mai ales spre seară, pentru fluxul turistic este mare, având în vedere că sezonul este pe final.

„Au fost foarte multe evenimente, știam că o să se întâmple foarte multe cazuri pentru că avem un flux turistic foarte mare în această perioadă la munte. Oamenii vin la munte să profite probabil de ultimele zile bune de iarnă.

Au fost foarte multe cazuri din cele 88 cred că circa 80 au fost strict pe pârtiile deschiși de practicare a săniușului, în rest au fost în zona alpină înaltă, oameni care au ieșit către zona de creastă, care nu și-au calculat foarte bine timpii de deplasare.”,  a declarat Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, la televizor.

Majoritatea solicitărilor au fost făcute în zonele alpine înalte, unde a fost și risc de avalanșă în ultima perioadă. Vântul a suflat cu mare putere și a viscolit noul strat de zăpadă, care se așezase peste cel vechi, înghețat.

Salvatorii și-au făcut treaba exemplar

Salvatorii au ajuns la timp la fiecare dintre solicitări și pe toate le-au rezolvat exemplar. A fost vorba despre 105 persoane care au avut nevoie de ajutor, dintre acestea 30 fiind predate către Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. Unele au primit ajutor la fața locului, dar cert este că toți turiștii au încheiat experiența mulțumiți.

Au existat și 33 de apeluri în care oamenii solicitau informații despre diferite trasee montane sau zone în care se mai poate schia și au primit consiliere prin telefon. Unele zone erau acoperite de zăpadă, în timp ce altele pline de mocirlă, unde soarele ajungea mai bine, motiv pentru care oamenii nu știau unde să se deplaseze exact.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: