Redactia.ro
Home » Știri » Parlamentul a stabilit data alegerilor locale. Când vom merge la urne

Parlamentul a stabilit data alegerilor locale. Când vom merge la urne

alegerilor locale

Toamna se numără aleșii locali. Proiectul de lege inițiat de UDMR pentru organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie a trecut, miercuri, și de Camera Deputaților, care a avut calitate de for decizional.

Proiectul de lege inițiat de senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan și deputatul UDMR Benedek Zacharie a fost adoptat cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri, după ce cu o zi în urmă legea trecea de Senat, primă cameră sesizată. Astfel, data scrutinului electoral a fost stabilită pe 27 septembrie, precum a stabilit anterior și Guvernul.

Totodată, deputaţii au respins proiectul iniţiat de Guvern pe aceeaşi temă, potrivit Agerpres. Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate. „Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat”, a explicat Iordache.

Deputaţii au respins, de asemenea, amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. „Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi”, a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot. În plus, Gabriela Firea a declarat că, în contextul pandemiei, sunt șanse să se amâne alegerile locale.

Măști gratuite pentru membrii birourilor electorale și alegători

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale prevăzută de Legea nr. 84/2020 în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Materialele sanitare, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija MAI şi a instituţiilor prefectului, cu sprjinul primarilor, prevede un alt amendament.

Un amendament introdus de senatorii PSD Șerban Nicolae și Radu Cosmin Preda prevede o derogare de la prevederile actuale privind finanțarea partidelor în campanie electorală și dă voie acestora să folosească subvenții de la stat. O altă modificare, depusă de senatorii PMP Dorin Bădulescu și PSD Radu Cosmin Preda, dă dreptul partidelor care nu au grupuri în ambele camere parlamentare să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini