Redactia.ro
Home » Stil de viață » Prostituția în Antichitate, cea mai veche meserie din lume. Cum erau învățate tinerele să practice cu succes această meserie

Prostituția în Antichitate, cea mai veche meserie din lume. Cum erau învățate tinerele să practice cu succes această meserie

Numeroasele mărturii ale unor autori antici descriu în detaliu scene neobișnuite din viața prostituatelor de lux din Antichitate. În lumea elenă și latină, a căror influență s-a extins și peste actualul teritoriu al României, prostituția era privită ca o meserie obișnuită, dar cu multe riscuri pentru tinerele care o practicau.

Unul dintre cei mai renumiți autori antici care au descris în detaliu viața prostituatelor de lux din vremea sa a fost Lucian din Samosata, un prozator elen din secolul al doilea. O lucrare a sa, denumită “Mimii și curtezanele”, dezvăluie amănunțit modul în care prostituatele de lux din orașele grecești concurau pentru a-și atrage clienții, cum erau răsplătite de bărbați cu cadouri scumpe, dar și părți mai întunecate din meseria de curtezană: petreceri scăpate de sub control, clienți neplăcuți și violenți.

Prostituatele descries de autorul antic își practicau meseria ca pe orice altă profesie și se bucurau de mai multă libertate decât alte femei din societate. Multe dintre ele erau pregătite din copilărie de mamele lor pentru a deveni curtezane, arată Lucian, într- un capital al lucrării sale.

“Corina, acum vezi că nu a fost așa groaznic să îți pierzi virginitatea. Ți-ai petrecut prima noapte cu un bărbat. Ai câștigat primul cadou, nu mai puțin de 100 de drahme, cu care să îți cumperi un colier”, a fost începutul unui dialog dintre o mama și fata ei devenită prostituată.

Dansurile care încingeau atmosfera

Într-un alt capitol, în care o tânără este certată de mama sa pentru că şi-a părăsit amantul, Lucian oferea detalii despre cum decurgea o petrecere la care erau invitate curtezanele. Dansurile tinerelor înfierbântau atmosfera, însă fiecare dintre prostituate trebuia să aibă grijă să rămână alături de cel care o plătea pentru a-i ţine companie. Dacă acest lucru nu se întâmpla, vina o purta femeia, potrivit autorului antic.

Lesbienele, clientele prostituatelor de lux

Amănuntele despre relaţiile intime dintre femei şi prostituatele de lux erau prezentate de autor într-un alt capitol, numit „Lesbienele”. Lucian spunea povestea dragostei dintre Leaina, o tânără curtezană şi Meggila, o femeie cu avere din Lesbos, care apelează la serviciile curtezanei, purtându-se cu ea ca un bărbat.

Prostituatele din orașele antice

Prostituatele, adesea numite “hetaira” de eleni, puteau fi sclave, eliberate din sclavie şi libere. Ele se găseau pe străzi, în bordeluri, la petreceri şi festivaluri sau călătorind din oraş în oraş, însoţite de unul sau doi bărbaţi. Prostituatele proveneau însă în mare parte din rândul sclavelor şi erau vulnerabile la abuzuri. Corpul lor era considerat accesibil şi fără protecţie în faţa violurilor, consierându-se că femeile violate purtau o anumită vină pentru violenţa împotriva lor, aşa cum îşi asumau responsabilitatea pentru ruina hainelor şi a corpului lor.

În Roma antică, la fel ca la grecii antici, potrivit istoricilor, prostituţia era permisă, iar bordelurile private funcţionau în casele unor cetăţeni din înalta societate. Încăperile erau decorate cu imagini pornografice, cele mai populare astfel de fresce, care ilustrau scene de sex şi orgii sexuale, fiind descoperite în ruinele oraşului antic Pompei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: