Redactia.ro
Home » Știri » Reguli stricte pentru cei care locuiesc la curte. Riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă legea

Reguli stricte pentru cei care locuiesc la curte. Riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă legea

Reguli stricte pentru cei care locuiesc la curte. Riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă legea

Este cunoscut faptul că trebuie să respectăm și anumite reguli dacă vrem să avem o comunitate care să funcționeze. Nu putem face totul așa cum vrem, mai ales când vine vorba despre locuințele noastre. Dacă la bloc trebuie să fim foarte atenți la fiecare pas făcut, află că la fel de multe responsabilități ai și dacă locuiești la casă.

Vești rele pentru cei care locuiesc la curte

Dacă mulți credeau că a locui la casă înseamnă libertate deplină, ar trebui să afle că greșesc. Este foarte important să respecți anumite reguli, dacă nu vrei să-ți pui vecinii în cap și să te alegi cu tot felul de reclamații, care să îți dea mari bătăi de cap. Amenzile sunt tot mai aspre, motiv pentru care ar trebui să știm ce avem voie să facem și ce nu.

Citește și: Reguli stricte de construcție. Înălțimea maximă pe care o poate avea gardul dintre vecini

Conform articolului 611 din Codul civil, denumit „Picătura streșinii”, proprietarul unei case trebuie să se asigure că apa de la ploi se scurge într-un loc sigur, nu unul care ar putea afecta clădirile vecine sau alte bunuri ale acestuia. Astfel, trebuie să apelăm la ajutorul unui specialist când facem construcția, pentru a ne asigura că este una de calitate, ce nu ne provoacă probleme.

 „Proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”.

Te-ar putea interesa și: Reguli stricte pentru vecini! Să nu faci asta niciodată dacă stai la casă, riști să răspunzi în instanță

Reguli pentru cei care locuiesc la curte

Aflăm din Codul civil că există și reguli legate de distanța minimă în construcții, distanța minimă pentru arbori sau pentru fereastra de vedere. Articolul se numește „Distanţa minimă în construcţii” și prevede că orice plantație sau construcție poate fi făcută la 60 de cm linia de hotar când vine vorba despre vecini.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, arată articolul 612.

Cât despre plantațiile de arbori, copaci, se respectă o distanță de doi metri față de linia de hotar, dar există și anumite excepții clare, precizate în articolul 613:

„(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanţă de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, arată articolul 613.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: