Redactia.ro
Home » Știri » Regulile pentru înmormântare se relaxează! Ce a anunțat Raed Arafat: ”Este un ordin care trebuie ajustat”

Regulile pentru înmormântare se relaxează! Ce a anunțat Raed Arafat: ”Este un ordin care trebuie ajustat”

Regulile pentru înmormântare se relaxează! Ce a anunțat Raed Arafat: ”Este un ordin care trebuie ajustat”

Raed Arafat susține că regulile pentru înmormântare trebuie să devină mai permisive, pentru „ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile”. 

Regulile pentru înmormântare se relaxează

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat și că au existat discuții în cadrul cărora „toată lumea” a fost de acord, inclusiv INSP, ca acest ritual să nu mai fie strict, ci trebuie relaxat, dar cu condiția respectării unor reguli sanitare.

De asemenea, șeful DSU a spus că nu crede că decizia este împiedicată pe linie politică, iar problema înmormântării a fost ridicată inclusiv în fața premierului, de față cu reprezentanții cultelor.

”Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat.

Se schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19

Protocolul în ceea ce privește înmormântarea celor decedați din cauza virusului SARS-CoV-2 va fi schimbat, potrivit autorităților. Anunțul a fost făcut duminică, 28 martie, de șeful Secretariatulului de stat pentru culte, iar noile măsuri vor intra în vigoare înainte Paștelui.

”Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a declarat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte.

Ministerul Sănătății a emis un nou protocol în ceea ce privește înmormântările pacienților morți din cauza virusului SARS-CoV-2. Regulile stricte de odinioară au mai fost relaxate în prezent. Astfel, rudele de grad 1-2 ale personanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome specifie bolii COVID-19 și doar dacă primesc acordul DSP și avizul din partea centrelor județene.

”Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, se arată în ordinul emis de Ministerul Sănătății.

Familiile celor decedați de COVID în spitale trebuie să fie anunțați telefonic de cadrele medicale și trebuie să ridice trupul neînsuflețit al bolnavului într-un anumit interval de timp, în funcție de distanța față de unitatea medicală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: