Redactia.ro

Restaurant chinezesc din București, închis de ANPC. Piedone a răbufnit din cauza mizeriei găsite: „Ăsta e mucegai! E infecție!”

ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oprit activitatea unui restaurant cu specific chinezesc din Capitală, după ce inspectorii au descoperit o serie de nereguli grave care puneau în pericol siguranța alimentelor și sănătatea consumatorilor. Printre deficiențele constatate în urma verificărilor s-au numărat improvizații la instalația de gaz, utilizarea unor instrumente de gătit neprofesionale cu depuneri de arsuri și rugină, pereți neigienizați, mobilier deteriorat, prize neizolate și unități de aer condiționat neigienizate.

Condiții inacceptabile descoperite de Piedone

În cadrul unei postări pe rețelele de socializare, Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a descris în detaliu condițiile inacceptabile întâlnite în timpul controalelor, subliniind că neregulile descoperite sunt extrem de grave și pun în pericol sănătatea consumatorilor.

„Ouăle astea, vai, mămica lor. Aici… gunoi! Aici ţinem gunoi cu ouăle, deasupra. Ăsta e frigider?!? Astea sunt condiţii de depozitare a alimentelor?!? Ăsta este mucegai, dom’le! E infecţie!”, a declarat Cristian Popescu Piedone, revoltat de starea deplorabilă în care erau păstrate alimentele, relatează ziare.com.

În timpul verificărilor, inspectorii ANPC au descoperit mai multe nereguli legate de depozitarea materiilor prime, inclusiv legume și ouă păstrate în condiții improprii, ce nu corespundeau normelor de igienă alimentară.

Echipamente neigienizate și vechi

Problemele de igienă s-au extins și asupra echipamentelor de gătit. Inspectorii au descoperit tigăi și cratițe vechi, cu depuneri de arsuri și rugină, care nu doar că nu respectau standardele de igienă, dar puneau și în pericol sănătatea celor care consumau produsele gătite în ele.

De asemenea, s-au găsit nereguli grave și în ceea ce privește depozitarea peștelui și uleiului, iar frigiderul, precum și hotele de ventilație, prezentau acumulări masive de mizerie și grăsimi.

În urma acestor descoperiri, autoritățile au aplicat o amendă de 60.000 de lei restaurantului în cauză și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.

Mai mult, ANPC a propus închiderea temporară a activității restaurantului pentru o perioadă de până la șase luni, până când neregulile vor fi remediate și condițiile de igienă vor fi conforme cu reglementările legale.

Măsuri de protecție a consumatorilor

Într-o declarație ulterioară, Cristian Popescu Piedone a susținut că măsurile vor fi luate pentru a proteja consumatorii și pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire.

„S-au constatat deficiențe majore în ceea ce privește siguranța alimentelor și igiena, iar măsurile vor fi luate în conformitate cu legea pentru a proteja consumatorii”, a adăugat șeful ANPC.

Un alt aspect major pe care ANPC l-a evidențiat este faptul că restaurantul nu a respectat reglementările legale privind informarea consumatorilor despre ingredientele alergene din preparate, fapt care ar putea pune în pericol sănătatea persoanelor cu alergii alimentare. De asemenea, restaurantul nu a fost dotat cu echipamente de măsură corespunzătoare, o altă neregulă care contribuie la riscurile alimentare și de sănătate pentru clienți.

Controale mai stricte în Horeca

Verificările efectuate de ANPC fac parte dintr-o serie de controale periodice menite să asigure siguranța alimentară și respectarea reglementărilor de igienă în sectorul Horeca din România. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a subliniat importanța verificării atentă a condițiilor de preparare și depozitare a alimentelor în restaurantele și unitățile de alimentație publică, având în vedere că astfel de deficiențe pot duce la periclitarea sănătății consumatorilor.

Piedone a adăugat că inspectorii ANPC au descoperit și alte nereguli care contravin normelor de siguranță alimentară, iar restaurantul va trebui să îndeplinească o serie de condiții stricte înainte de a putea relua activitatea. „Sunt condiţii care nu pot fi tolerate, având în vedere riscurile de îmbolnăvire care pot apărea. Restaurantul va fi închis până când vor fi remediati toți factorii de risc identificați”, a încheiat șeful ANPC.

În urma acestei acțiuni, autoritățile au intensificat verificările în domeniul alimentației publice și în unitățile care prezintă riscuri majore pentru siguranța alimentelor. Restaurantul respectiv va trebui să facă toate demersurile necesare pentru a remedia problemele semnalate și pentru a putea relua activitatea într-un cadru legal și sigur pentru consumatori.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: