Dacă îți dorești un piure puțin mai altfel decât clasicul piure de cartofi cu unt și lapte, încercați piureul de ceapă. Piureul de ceapă este cu adevărat o perlă, ceva surprinzător de bun. Probabil că dacă nu ai ști ce este ți-ar fi greu să crezi că are la bază ceapă. Vorbim aici de un gust dulceag, delicat, care merge perfect cu carnea de porc.
Cea mai bună rețetă de piure de ceapă
Ingrediente piure de ceapă
- 50 ml ulei de măsline
- 700 g ceapă albă tocată mare
- 4 fire de cimbru verde
- 100 ml smântână lichidă de gătit
- 50 ml ulei de măsline extravirgin
- sare și piper alb măcinat
Metodă de preparare
Într-o oală mare, de preferat de fontă, cu capac, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa la foc mic. Totul durează 15-20 de minute, și ceapa trebuie să fie sub capac. Nu trebuie să se coloreze ceapa. Amestecă din când în când pentru a nu se arde.
Adaugă cimbrul și smântână și mai lasă pe foc alte 10 minute. Îndepărtează cimbrul și pasează prin blender amestecul. În piureul obținut încorporează și uleiul de măsline extravirgin (se poate pune mai puțin în funcție de gusturi). Asezonează cu sare și piper alb.
Cu ce poți combina piureul de ceapă
Merge de minune cu friptură de porc și este numai bun și în perioada postului. Unii spun că merge bine și cu salată. Vă prezentăm mai jos o rețetă de friptură aromată de porc, pe care o putem consuma alături de un piure delicios de ceapă.
Aveți nevoie de:
- o bucată de pulpă de porc de aproximatix 1,5 kg cu un strat de grăsime deasupra;
- condimente proaspăt mojarate + cîteva cuișoare întregi; în amestecul de condimente eu pun piper negru, cuișoare, scorțișoară, coriandru, ienibahar, chimen, foaie de dafin, cam tot ce găsesc ca boabe prin sertarul de condimente.
- ulei de măsline;
- o jumătate de lămâie (se poate înlocui cu 2-3 linguri de oțet alb, preferabil balsamic);
- sare.
- Pentru copt se folosește un vas termorezistent transparent, cu capac etanș.