Redactia.ro
Home » Știri » Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

GALERIE FOTO (4) Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

Coșmarul românilor care sunt blocați în Mexic este departe de a se termina! Peste 100 de români au rămas de patru zile pe un terminal al Aeroportului din Cancun.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei

De patru zile, mai mulți români sunt blocați pe aeroportul din Mexic. Aceștia nu pot avea acces la telefoane, la pașapoarte, la cardurile de ajutor. De asemenea, nu au primit nimic de mâncare sau de băut, iar autoritățile au devenit violente.

”Nu am primit apă și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne bruschează, suntem ținuți cu închiși și mergem la toaletă însoțiți. Guvernul mexican a arestat practic toți românii ajunși la control pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasadă”, a povestit un român pentru Digi24.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! Mai mult, românii au început de ieri să intre în greva foamei, însă autoritățile mexicane nu schițează nici un gest.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

”În continuare suntem în detenție, închiși și păziți 24/24, dormim pe jos în condiții extraordinar de grele, atât fizic, cât și psihic. Menționăm că autoritățile mexicane ne rețin de mai bine de 24 de ore, fără un mandat de reținere, ne-comunicarea motivului de reținere, a pașapoartelor și a lucrurilor personale, astfel încălcând fragrant drepturile omului și drepturile nostre de cetățeni și UE”, a mai povestit o româncă.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! Printre cei 100 de români blocați pe aeroportul din Mexic se află și doi medici. Aceștia au reușit cu greu să ia legătura cu un prieten din România căruia i-au povestit că au fost nevoiți să doarmă pe jos și li s-au confiscat și telefoanele.

”După ce am așteptat atâta timp să primesc un semn de la ei, nu am primit nimic, astăzi – într-un final – pe la ora 8 dimineața, am primit un SMS de la dânșii și au spus că sunt sechestrați în aeroport. Cu greu au reușit să strecoare într-o haină sau într-un bagaj și merg la grupul sanitar, de acolo pot trimite mesje, fiindcă sunt păziți de armată. Sunt într-un loc unde sunt numai români, în jur de 100, li se acordă apă, mâncare și cam atât. Nu știu nimic, când vor fi întoși în țară. Au spus că vor fi anunțați în cursul zilei de astăzi. Le-au luat telefoanele, actele și atât. I-au pus într-un fel de terminal mai mic, cu câteva pături pe jos și cam atât”, a spus Valentin, prietenul familiei blocate pe Aeroportul din Cancun.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile politico-diplomatice pe lângă autoritățile mexicane, în contextul multiplelor semnalări din ultimele zile referitoare la refuzul intrării pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetățeni români care se deplasau în scop turistic și în continuarea precizărilor de presă transmise la data de 2 februarie a.c. pe această temă.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, 3 februarie a.c., ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis o scrisoare omologului mexican, ministrul relațiilor externe Marcelo Ebrard, reiterând îngrijorarea și nemulțumirea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români în Mexic și solicitând sistarea imediată a acestei practici abuzive. În cadrul scrisorii, a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz.

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! ”Suntem în detenție, păziți 24/24!”

Românii sechestrați în Mexic au intrat în greva foamei! Totodată ministrul afacerilor externe a solicitat, în cadrul scrisorii, asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual. De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat că România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și și-a exprimat surprinderea față de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităților mexicane, așa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: