Redactia.ro
Home » Știri » Sărbătoare duminică, 6 martie, pentru creştin ortodocşi: Lăsatul Secului pentru Postul Paştelui. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoare duminică, 6 martie, pentru creştin ortodocşi: Lăsatul Secului pentru Postul Paştelui. Tradiții și obiceiuri

lasatul secului

Duminică, 6 martie, creștinii ortodocși se pregătesc de Lasata secului pentru Postul Paștelui. Anul acesta Lăsatul secului pică duminică, 6 martie 2022 și este momentul care îi pregătește pe creștini pentru perioada în care nu mai pot consuma produse din lapte, brânză, unt și ouă. Anterior, a fost Lăsatul secului de carne.

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai dificil dintre cele patru posturi care există într-un an. În anul 2022, Paştele se sărbătoreşte în data de 24 aprilie.

Este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

Ultima zi în care se poate mânca de dulce se mai numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și este o rânduială care-i aduce la aceeași masă pe credincioșii de pretutindeni. Creștinii ortodocși nu pot consuma duminică, 6 martie 2022, niciun fel de carne, însă au voie ouă și produse lactate. Lăsatul secului de carne a fost în data de 27 februarie.

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin. În această zi, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei.

Ce tradiţii se respectă de Lăsatul Secului?

În ziua în care creştin-ortodocşii respectă Lăsatul Secului, enoriaşii jucau mult pentru a crește „cânepa înaltă” și strigau femeile care se aflau pe margine și care nu erau invitate la dans. Când un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă pentru a avea parte și noroc de ea.

De Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă. A doua zi acestea trebuie aruncate afară, spre răsărit, în timp ce gospodinele rostesc anumite vorbe.

Această Sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie ceea ce înseamnă că nu se spală, nu se coase și nu se calcă. Nu se dau bani cu împrumut. Pe de cealaltă parte, este un moment în care se înalță rugăciuni.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: