Redactia.ro
Home » Știri » Seceta din 2020 a creat multe probleme! Ce alimente s-au scumpit

Seceta din 2020 a creat multe probleme! Ce alimente s-au scumpit

Seceta din 2020 a creat multe probleme! Ce alimente s-au scumpit

Seceta de anul trecut a creat o mulțime de probleme agriculturii, lucru care se resimte și acum. Din cauza aceasta, prețurile unor alimente a crescut considerabil.

Seceta din 2020 a creat multe probleme

Anul trecut, producția de grâu a României a fost cu 40% mai mică decât în 2019. De pe un hectar s-au strâns, în medie, doar 2,9 tone. Recolta mică a însemnat un preţ mai mare la grâu. Tona se vinde acum în portul Constanța cu o mie de lei.

Seceta din 2020 a creat multe probleme! Pâinea şi uleiul s-au scumpit deja cu 5%, însă cei din industrie avertizează că e abia începutul. Iar la carne doar restaurantele încă închise îi fac pe producători să nu ridice preţul, pentru că nu mai au unde să îşi vândă toată marfa. La aceste scumpiri se adăugă şi cele în materie de carburanţi şi energie electrică.

”În toată România cu un milion de hectare calamitate aproape sută la sută, este clar că preţul grâului este crescut. De la un 75 de bani, la cât a fost anii trecut, şi vorbim de partea de vestul României, până la 90-95 de bani per kilogram”, a declarat fermierul Alexander Degianski.

În noiembrie, anul trecut, făina era deja mai scumpă cu 7% faţă de decembrie 2019. Preţul pâinii a crescut şi el cu 5%. Cei din industria de morărit susţin că trendul se va menţine, potrivit stirileprotv.ro.

”Nu ştim unde se va opri, având în vedere pandemia, seceta, noile scumpiri la motorină, energie, nu ştim unde se opreşte. În mod normal, dacă creşte preţul grâului, va creşte şi preţul la pâine”, a declarat fermierul Alin Torj.

Seceta din 2020 a creat multe probleme! Aceasta a decimat culturile de floarea soarelui iar tonă de seminţe se vinde acum aproape 600 de dolari – dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Uleiul a început să se scumpească. A înregistrat deja o creştere de 5%.

”Culturile de toamnă, grâu, secară, rapiță, preţurile acestor cerale au fost cu mult mai mari decât în 2019. S-a văzut această influență şi se va vedea şi în perioada următoare. La ulei, după părerea mea, creşterea e şi mai mare, pentru că secetă a afectat foarte puternic cultura de flolarea soarelui. S-a vândut repede în timpul recoltării, iar acum cantităţile s-au redus semnificativ şi datorită acestui lucru probabil că preţurile la ulei vor creşte şi mai mult”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Anul trecut nu am avut nici o producţie bună de porumb

Tona de porumb a ajuns să coste peste 900 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019. Mălaiul s-a scumpit deja cu 5%, dar preţul mai mare la porumb îi afectează şi pe crescătorii de animale. Preţul cărnii de porc, de vită şi de pasăre a suferit modificări în ultimele 12 luni cu aproape 5 procente, potrivit INS. Cei din industrie se tem acum şi de alte majorări.

”Horeca este paralizată, ori o parte din producţia semnificativă de carne proaspătă din fermele româneşti se îndrepta către Horeca. Având în vedere creşterea preţului cerealelor, din ce am calculat noi, undeva la 20% – 25% faţă de aceasi perioadă a anului trecut, evient că ne-am dori noi e să putem creşte preţul. Cu cât cerealele devin mai scumpe, cu atât şi costul de producte al unui kilogram de carne creşte”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Preţurile la alimintele de bază sunt influenţate şi de costul carburanţilor. De la 1 ianuarie, în urma creşterii accizelor, litrul de benzină costa mai mult cu 6 bani. În plus, şi următoarea factură pentru energia electrică va fi ceva mai mare. Scumpirea calculată de experţii în energie variază între 1,5% şi 3%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: