Redactia.ro
Home » Știri » Statele Unite ale Americii nu mai deţin supremaţia militară în Pacific şi pierd teren în faţa Chinei

Statele Unite ale Americii nu mai deţin supremaţia militară în Pacific şi pierd teren în faţa Chinei

SUA nu mai deţin supremaţia militară în Pacific şi ar putea avea tot mai multe dificultăţi în a-şi apăra aliaţii împotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică în zonă, apreciază un reputat centru de reflecţie australian într-un raport incendiar.

În această analiză, dată publicităţii luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universităţii din Sydney descrie armata americană drept „o forţă pe cale să se atrofieze” şi ale cărei capacităţi sunt „în mod periculos depăşite” şi „prost pregătite” pentru o confruntare cu China.

Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroşii aliaţi ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane în materie de securitate.

Autorii studiului evocă chiar şi o „insolvabilitate strategică” a Washingtonului, avansând ideea că deceniile de război şi de angajament în Orientul Mijlociu şi de subfinanţare în Pacific au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor SUA în Oceania.

China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forţă ca urmare a investiţiilor sale de mare anvergură în sisteme militare avansate„, se subliniază în analiză. În timpul preşedinţiei lui Xi Jinping, bugetul oficial pentru apărare al Chinei a crescut cu aproape 75%, până la 178 de miliarde de dolari, cifră care ar fi sub cea reală.

Mai concret, Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie şi în sisteme de contra-intervenţie care ar complica sarcina pentru forţele americane în cazul în care acestea ar încerca să vizeze o zonă contestată, conform Agerpres.

Potrivit acestui studiu, „aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalaţiile militare din Pacific Vest” nu deţin infrastructuri întărite şi sunt ameninţate.

Toate aceste slăbiciuni fac posibil ca Beijingul să cucerească teritorii ale Taiwanului, insule administrate de Japonia sau zone din Marea Chinei de Sud înainte ca forţele americane să aibă timp să intervină.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: