Redactia.ro
Home » Homepage » Copilul care a intrat în comă după o anestezie făcută la dentist a murit

Copilul care a intrat în comă după o anestezie făcută la dentist a murit

băieţelul de patru ani din Argeș

Copilul de 4 ani care a intrat în comă după o anestezie făcută la stomatolog este în moarte cerebrală. Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu unde se află internat micuțul sunt receptivi în privința băiatului.

UPDATE. Copilul în vârstă de 4 ani și opt luni a murit miercuri seară după ce a făcut un al treilea stop cardiorespirator și nu a mai putut fi salvat. Decesul a fost declarat după ora 18:00, iar părinții au fost alături de el. „În urmă cu aproximativ jumătate de oră copilul a murit. A făcut stop cardio-respirator și nu a putut fi resuscitat. Părinții au fost alături de el”, a spus Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Petru nu mai are activitate cerebrală şi respiră doar susţinut de aparate, potrivit reprezentanților Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. „S-a efectuat, în prezenţa părinţilor, electroencefalograma, care a arătat lipsa activităţii cerebrale”, potrivit unui comunicat al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Se pare că băiețelului i s-a făcut anestezie generală cu propofol. Este aceeași substanţă care l-a ucis pe Michael Jackson în 2009. Propofolul este o substanţă anestezică utilizată pe scară largă, dar mai ales în spitalele din SUA și este una dintre substanțele care a ridicat și încă ridică foarte multe semne de întrebare pacienților care o cunosc sub numele de „medicamentul lui Michael Jackson”, deoarece i-a adus moartea.

Ce este propofolul

Acest Propofol este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie.

De precizat mai este faptul că această substanţă se foloseşte numai în spitale, nu şi în cabinete stomatologice. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Epidemie de gripă în România: bilanțul deceselor a ajuns la 31

Propofolul a fost scos pe piață la sfârșitul anilor 1980, înlocuind Tiopentalul, un alt sedativ puternic folosit în majortiatea sălilor de operații, iar această lansare a reprezentat un mare pas în domeniul medical. Însă era pe punctul să nu treacă testele de laborator, pentru că o versiune anterioară provoca reacții alergice grave.

A fost descoperit de John B. Glen, care nu a renunțat și l-a tot reinventat până a ajuns la forma finală, deoarece de-a lungul timpului, din cauza reacțiilor alergice pe care le dădea, medicamentul nu reușea să treacă de testele de laborator. Așadar, a lucrat la Propofol până a obținut cea mai bună formulă, cu ajutorul uleiului de soia. Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”, potrivit romaniatv.net.

Reacția ministrului Sănătății

Referitor la acest caz, ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat, marți, că procedura de anestezie a fost ilegală în cazul copilului intrat în comă, întrucât această intervenție se poate face doar în unitățile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

„În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este o practică,  nu un fenomen punctual”, a declarat ministrul Sănătății.

„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituție sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poți intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache, potrivit Mediafax.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: