Redactia.ro
Home » Știri » Superstiții în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi

Superstiții în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi

Vinerea Mare sau cum îi mai spun creștinii ortodocși, „Vinerea Patimilor ”este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce. Această zi sfântă vine cu interdicții creștine, dar și cu obiceiuri ce diferă de la o regiune la alta. Creștinii respect tradițiile cu speranța că vor fi feriți de necazuri și că vor avea parte în viața de zi cu zi de noroc și presperitate.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Conform traditiilor, cei care respectă aceste interdicții vor fi ocoliți de primejdii, dar și de boli:

„În această zi sfântă nu trebuie să muncești. Supersițiile spun că orice treabă vei face în Vinerea Patimilor nu va ieși bine și vei avea parte de un an lipsit de oportunități. Prin urmare, nu este recomandat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Tradițiile spun că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă.

Conform unor superstiții din trecut, nu este permisă sacrificarea animalelor sau păsărilor în această zi.
În Vinerea Mare nu ai voie să mănânci urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. De asemenea, nu este bine să consumi oțet, pentru ca buzele lui Iisus au fost udate cu oțet atunci când a cerut apă.

O altă superstiție spune că nu este bine să te tunzi în această zi.”, potrivit ziarulunirea.ro

Obiceiuri și tradiții în Vinerea Mare

Obiceiurile diferă de la o regiune la alta, dar toate acestea au același scop: noi, creștinii să fim purificați de găndurile rele și să ne asigurăm de bunătatea pe care o vor răspândi.

Obiceiuri și tradiții:

„În Vinerea Mare, este bine să ținem post negru, fără apă și mâncare, pentru a avea spor și sănătate.

După slujba de seară, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.

La finalul slujbei, preotul împarte uneori flori aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, oamenii plecau acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ei ocoleau casa de trei ori și, când intrau, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau numai la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri grele.

Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Se spune că dacă te scufunzi în apă rece de trei ori în această zi, vei fi sănătos tot anul.

În zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile și lighioanele să nu se apropie de ea”, potrivit csid.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: