Redactia.ro
Home » Stil de viață » Tradiții și superstiții de Paște. Ce este bine să faci pentru noroc și bunăstare

Tradiții și superstiții de Paște. Ce este bine să faci pentru noroc și bunăstare

traditii

În Sfânta zi de Paşte, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pentru a avea prosperitate, noroc şi sănătate întregul an.

Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște

Sărbătoarea Paștelui este una plină de obiceiuri și tradiții, însă diferă de la zonă la zonă. În zona Transilvaniei, de exemplu, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este „stropitul”. Este preluat de la maghiari, iar conform acestuia, în a doua zi de Paște, băieții se îmbracă în haine tradiționale și merg la fetele din sat pentru a le stropi cu parfum „ca să nu se vestejească”.

Potrivit unei tradiţii creştine, cei care părăsesc această lume în Sfânta zi de Paşte, se duc direct în Rai. O altă tradiţie mai spune că porţile Raiului sunt deschise în această zi, şi, de asemenea, având în vedere că cerurile se deschid, sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi.

În Maramureș, în dimineața primei zile de Paște, copiii mai mici de 9 ani merg la vecini și la prieteni pentru a vesti Învierea Domnului. Gazdele le oferă celor mici câte un ou roșu în semn de mulțumire.

Spală-te pe față cu apa în care ai ținut un ou roșu

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere în clopotniță și spală limba clopotului cu apa neîncepută, adică prima apă luată dimineața din fântână, înaintea tuturor. Se spune că această apa are puteri miraculoase.

În Moldova, în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse ouăle roșii și monede de argint. Ouăle se ciocnesc la masa de Paște și se rostește „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”, simbolizând iertarea unui păcat greu al celor care au spus-o.

De Paște, printre tradițiile respectate de românii este și ciocnitul ouălor. Prima persoană de la masă care va ciocni oul este bărbatul cel mai în vârstă din casă. Acesta va alege oul roșu și va ciocni cu o altă persoană din familie.

Cum se ciocnesc ouăle roșii de Paște

Ciocnitul ouălor, însă, are și niște etape importante! Conform obiceiului, în prima zi de Paște, ouăle se ciocnesc doar cap-cap, în a doua zi, cap-dos, iar în a treia zi, dos-dos. Există tradiția ca oamenii să îngroape coaja ouălor în pământ, pentru a apăra vitele de deochi și de năpastă.

Se spune că de Paşte este bine ca oamenii să fie îmbrăcaţi cu o haină nouă, care ar simboliza purificarea. O altă tradiţie arată că dacă în ziua de Paşti prima persoană care intră în gospodărie este bărbat, acolo va exista noroc peste an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: