Redactia.ro
Home » Stil de viață » Turmericul, condimentul cu numeroase beneficii terapeutice pentru sănătate

Turmericul, condimentul cu numeroase beneficii terapeutice pentru sănătate

beneficiile turmericului

Cunoscut pentru faptul că oferă o aromă specială preparatelor culinare, turmericul are o multitudine de proprietăți terapeutice. De cele mai mult ori, turmericul este asociat cu termenul de curcuma.

Curcuma definește un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene din familia Zingiberaceae, originare din sudul Asiei și nordul Australiei. Acest tip de plante preferă clima tropicală sau subtropicală.

Procesul de obținere a pudrei de turmeric

Turmericul sau șofranul indian, așa cum mai este denumit, se obține prin procesarea rădăcinilor plantei. Acestea au multiple ramificații și sunt sub formă cilindrică, fiind de culoare galbenă la exterior și portocalie în interior. Procesul de fabricare al pudrei, care poate fi utilizată în rețete, are la bază fierberea și uscarea rădăcinilor în cuptor, urmând ca acestea să fie măcinate.

Condimentul rezultat are un gust ușor amărui, piperat, iar mirosul aromat oferă o senzație olfactivă inedită. De asemenea, un aspect ce trebuie menționat este acela că turmericul este unul dintre condimentele principale din amestecul de curry, fiind un ingredient cheie în bucătăria orientală. Este un ideal colorant al mâncărurilor, acesta folosindu-se în India pentru a nuanța robele budiștilor.

Substanța activă din aromatul condiment este curcuminul. Ea se găsește în compoziția pudrei de turmeric într-o proporție de 2,5 până la 4%. Datorită proprietăților benefice ale curcuminului, acesta se poate găsi și în compoziția unor suplimente alimentare, într-o concentrație mult mai mare decât în pudră.

Efectele terapeutice ale turmericului

Încă din cele mai vechi timpuri, turmericul a fost utilizat pentru efectul antiinflamator puternic, care acționează la nivel molecular, și pentru proprietățile antioxidante dovedite. Poluarea, radiațiile, fumatul sau pesticidele facilitează apariția radicalilor liberi, care pot grăbi procesul de îmbătrânire și pot cauza boli autoimune sau cardiovasculare. Însă compoziția chimică a curcuminului este foarte benefică în blocarea acțiunii radicalilor liberi, stimulând enzimele responsabile pentru combaterea lor.

Este important de știut că turmericul și extractul său pot fi folosite ca suplimente pentru ameliorarea a diverse afecțiuni. În acest context, enumerăm în cele ce urmează câteva aspecte ce încadrează turmericul în categoria plantelor vindecătoare.

Îmbunătățește memoria și puterea de concentrare. Mai mult decât atât, având rol antiinflamator, acesta protejează creierul de boli degenerative și poate chiar preveni boala Alzheimer.

Ajută la reducerea nivelului zahărului din sânge, precum și la reducerea colesterolului rău. Nivelul de glucoză din sânge poate fi scăzut cu ajutorul curcuminului. Această proprietate ameliorează simptomele diabetului, fiind în același timp și o bună metodă de a preveni dezvoltarea bolii. În ceea ce privește colesterolul rău, curcuminul are un efect benefic în scăderea nivelului acestui tip de lipoproteine din organism.

Este un aliat împotriva bolilor cardiovasculare. Efectul de a preveni aritmia sau bătăile neregulate ale inimii au fost recunoscute de numeroase studii.

Prin combaterea radicalilor liberi, turmericul accelerează procesul de absorbție al colagenului. Astfel, se previne deteriorarea celulelor pielii sau pot fi ameliorate psoriazisul, dermatitele și acneea.

Aceleași proprietăți antiinflamatoare și antioxidante contribuie la ameliorarea simptomelor colonului iritabil, turmericul fiind, astfel, de ajutor în lupta cu bolile gastrointestinale.

Beneficiile consumului de turmeric sunt numeroase, printre ele regăsindu-se și susținerea sistemului imunitar, protejarea ficatului și eliberarea căilor respiratorii, ceea ce poate ameliora simptomele astmului bronșic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: