Redactia.ro
Home » Homepage » Ultimă oră! CCR a admis sesizările Avocatului Poporului. Carantina, neconstituțională

Ultimă oră! CCR a admis sesizările Avocatului Poporului. Carantina, neconstituțională

CCR

CCR a decis joi că Parlamentul nu poate decide asupra hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Totodată, judecătorii au stabilit că izolarea, carantina și internarea forțată nu pot fi dispuse prin ordin de ministru, așa cum s-a întâmplat.

Magistrații CCR au stabilit că este neconstituțională prevederea potrivit căreia carantina este instituită prin ordin al ministrului sănătății. Curtea Constituţională a decis că obligativitatea carantinei reprezintă restrângeri ale drepturilor cetăţenilor, iar astfel de restrângeri nu pot fi făcute decât prin lege, în Parlament, nu prin Ordonanţă de Urgenţă, în Guvern.

Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind starea de alertă

CCR a luat aceste decizii în urma sesizărilor Avocatului Poporului, transmite Agerpres. Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională la sfârșitul lunii mai articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc amenzile pentru încălcarea legii.

„Restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor de către un membru al puterii executive contravine atât principiului securităţii juridice, cât şi principiului legalităţii restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei”, se arăta în sesizarea făcut de Avocatului Poporului la CCR.

La motive de neconstituționalitate, Avocatul Poporului enumera:

  • încălcarea principiului separației puterilor în stat;
  • adăugarea la textele constituționale privind controlul parlamentar asupra activității guvernului, prin nesocotirea dispozițiilor constituționale ce reglementează raporturile parlamentului cu guvernul;
  • lipsa de previzibilitate și claritate a unor prevederi referitoare la contestarea contravențiilor.

Ce prevăd articolele contestate

Articolul 4

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată.(4) Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Articolul 65

Constituie contravenţii, în măsura în care nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate potrivit legii penale infracţiuni, următoarele fapte săvârşite pe durata stării de alertă:

s) neefectuarea lucrărilor pentru demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlată a unor terenuri, culturi, plantaţii sau păduri, de către persoanele fizice sau juridice ori de către personalul instituţiilor şi autorităţilor publice desemnate potrivit art. 5 alin. (4) lit. g);ş) împiedicarea de către orice persoană fizică a efectuării lucrărilor pentru demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlată a unor terenuri, culturi, plantaţii sau păduri, stabilite potrivit art. 5 alin. (4) lit. h).

Alineatele de la Articolul 66 contestate se referă la nivelul amenzilor pentru mai multe contravenţii.

Articolul 67, alineatul 2, litera b) se referă la faptul că anumite contravenţii pot fi constatate de ”personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de subofiţerii şi ofiţerii de pompieri şi protecţie civilă”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: