Redactia.ro
Home » Știri » Veste bună pentru milioane de români. Ce lege ar putea schimba viața multora

Veste bună pentru milioane de români. Ce lege ar putea schimba viața multora

Legea pentru familiile vulnerabile

Milioane de români ar putea beneficia de un proiect de lege care urmează să fie votat de Parlament. Este vorba despre o inițiativă legislativă care ar sări în ajutorul famiililor vulnerabile din țara noastră.

Proiect de lege pentru ajutorarea familiilor vulerabile. Milioane de români vor fi afectați

Astfel, pentru prima dată ar fi definit conceptul de familie numeroasă și se vor acorda ajutoare celor care fac parte dintr-o asemenea familie.

Deputatul PNL Matei Dobrovie este cel care a inițiat această lege și care spune că pandemia de coronavirus a afectat într-un fel de netăgăduit familiie vulnerabile, adică cele numeroase și cele monoparentale, pentru că le-a afectat în mai mare măsură venitul, dacă părinții sau părintele a rămas fără loc de muncă.

În prezent, criza economică provocată de pandemia de Covid-19 afectează cel mai puternic familiile vulnerabile, adică cele cu mulți copii și cele monoparentale, dat fiind că veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesitățile de hrană, educație și sănătate cresc”, a motivat deputatul PNL.

Mai mult decât atât, multe state europene au deja o legislație aparte pentru aceste familii, care sunt definite prin lege. Spania, Franța sau Belgia au deja legi în acest sens, pentru ajutorarea familiilor vulnerabile.

Ce pot primi aceste familii vulnerabile, potrivit propunerii deputatului PNL

Totodată, propunerea arată că familiile acestea pot primi beneficii și facilități în baza unui card public oferit de administrația publică locală.

Astfel, printre acestea sunt: reduceri în domeniile educație și sănătate, burse, reduceri la activități culturale și sportive, abonamente gratis pentru parcări publice și rezidențiale, dar și vouchere pentru îngrijirea nou-născuților.

Instituirea unor măsuri de sprijin pentru familiile numeroase reprezintă nu doar un ajutor pe termen scurt, ci o investiție strategică, pe termen lung, a statului român în redresarea demografică și în viitoarea generație de forță de muncă. Pentru prima oară definim în legislația românească familiile numeroase și introducem măsuri de susținere a acestora printr-un card public”, a declarat deputatul PNL.

Proiectul de lege propus are următoarele pasaje relevante:

Posibilitatea acordării de beneficii și facilități membrilor familiilor numeroase din partea partenerilor privați, în baza unui card privat de tipul: tichete de reducere pentru achiziționarea mașinilor de familie care au mai mult de 5 locuri (family cars), reduceri sau gratuități la medicamente și produse farmaceutice ori la articole pentru copii; reduceri sau gratuități la tratamente medicale, proteze auditive, ortopedice, tratamente oftalmologice, stomatologice sau logopedie; reduceri la achiziționarea de locuințe pentru familiile numeroase sau la chiriile aferente locuințelor; oferirea de programe speciale de creditare pentru familiile numeroase; alte bunuri și servicii oferite gratuit sau cu reducere de către partenerii privați, în funcție de domeniul lor de activitate.

Introducerea de condiții obligatorii pentru a beneficia de aceste facilități: cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă, să se ocupe de îngrijirea și supravegherea celor minimum trei copii și să aibă capacitate de exercițiu deplină;

Introducerea condiției vârstei de maxim de 18, sau de cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor, a celor minim trei copii care fac parte din familia numeroasă, precum și condiția școlarizării obligatorii a copiilor, cu restricții clare privind numărul de absențe permis. Această măsură previne abandonul școlar de către copiii din familiile numeroase din cauza cheltuielilor mari.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: