Redactia.ro
Home » Știri » Veste șoc pentru parlamentari! Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale

Veste șoc pentru parlamentari! Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale

Veste șoc pentru parlamentari! Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale

Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. 

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Anunțul Administrației prezidențial vine după ce Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată.

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale! Asociația Foștilor Parlamentari înaintase o petiției Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate, scrie Digi24.

”Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber.

Asociația Foștilor Parlamentari susținea că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă.

Asociația Foștilor Parlamentari se plânge și că termenul de „pensie specială” vehiculat în diferite medii ale societății, este „manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației. De asemenea, asociația susține că abrogarea acestui „drept” „aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”.

”Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, se mai arată în petiție.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat pe 17 februarie inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.

Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale! Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR-PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la cele două partide. Una dintre aceste amendamente prevede încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.

Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale. Au fost înregistrate 357 de voturi  ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar că nu vor să voteze.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: