Vești bune pentru români! Guvernanții promit că începând de la 1 ianuarie 2022, pensiile, alocațiile copiilor și salariul minim vor fi majorate. Guvernul român propune o creștere brută a salariului minim de aproape 11% și o formulă de calcul și pentru anii următori.
Vești bune pentru români! Vor crește pensiile, alocația pentru copii și salariul minim
Vești bune pentru români. Potrivit Guvernului, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent. De asemenea, nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%. De asemenea, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensiile vor crește, de la aceeași dată, cu minimum 6% anul viitor, iar intenția Executivului este ca această majorare să fie mai mare. Totodată, alocațiile vor crește cu 20%. „Un efort realist şi sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta. De asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenţia fiind ca această creştere să fie mai mare. Vom menţine direcţia de creştere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, a precizat Raluca Turcan.
Alocațiile vor crește de la 214 lei, la 242 lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani, și de 427 de lei, la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copiii cu handicap. În acest an, punctul de pensie a fost înghețat de la finalul anului trecut, iar creșterea privind sistemul public de pensii a fost prorogată, după o majorare de 14% acordată înaintea alegerilor de la finalul anului trecut.
Cîțu a asigurat că pensiile și alocațiile vor crește anul viitor
Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat că pensiile și alocațiilor copiilor vor crește în 2022, dar nivelul de creștere urmează să fie stabilit în discuțiile cu PSD și UDMR. „În 2022 cu siguranţă vor creşte pensiile şi alocaţiile, discutăm şi de celelalte. La fel şi salariile în sectorul bugetar, putem să agreăm o creştere dacă vine la pachet cu o reformă în sectorul administraţiei. Nu putem doar să creştem şi să nu legăm de performanţă aceste creşteri „, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la sediul PNL.
Referitor la creșterea alocațiilor, pensiilor și salariului minim, Cîțu a vorbit despre angajamentele României la nivel european. „În acest moment, este foarte simplu pentru toată lumea să se uite în strategia fiscal-bugetară, în PNRR, în estimările Comisiei Europene să vadă exact care este pasul de creştere pentru pensii, pentru salarii în perioada următoare, de fapt anvelopa salarială. În acest moment discutăm un nou program de guvernare şi atunci vom vedea care va fi noul nivel”, a precizat Cîţu.
În ceea ce privește majorarea pensiilor cu 11%, premierul interimar a declarat că pot exista asemenea idei, dar nu înseamnă că vor fi luate în calcul. „Poţi să vorbeşti despre orice procent. Astăzi, noi avem (…) o discuţie deja aprobată cu Comisia Europeană. Avem un parcurs al deficitului bugetar deja aprobat de Comisia Europeană. România este ţara care este în deficit excesiv, a intrat după ce am avut acele excese ale politicii fiscale între 2017-2019, cu deficite foarte mari, am intrat în acest mecanism. Trebuie să corectăm acest mecanism, şi, toate ţările din UE reduc deficitele bugetare.”, a adăugat Cîţu.