Redactia.ro
Home » Știri » Veşti excelente pentru bugetari: creşte valoarea bonurilor de masă. Şi nu o dată, ci de 2 ori în 6 luni. La ce sumă ajung?

Veşti excelente pentru bugetari: creşte valoarea bonurilor de masă. Şi nu o dată, ci de 2 ori în 6 luni. La ce sumă ajung?

bonurile de masă

Bonurile de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu încă de la introducerea lor, în anul 1998. Valoarea lor a crescut raportat la inflaţie şi la salariul minim pe economie, în tot acest răstimp.

Acum, a venit vremea unei noi majorări.

Bonuri de masă 2023 ajung la 35 lei

Guvernul a anunţat că, începând cu 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă oferite angajaților va crește de la 30 de lei la 35 de lei, dar de la 1 ianuarie 2024 la 40 de lei.

Aşadar, începând cu 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă va fi majorată de două ori în următoarele 6 luni. Prima majorare va fi la 35 de lei, ceea ce înseamnă că pentru 22 de zile lucrate, angajații vor primi 770 de lei.

Peste alte 5-6 luni, urmează o altă majorare. de la 35 lei la 40 lei. Toatea acestea, conform proiectului de OUG pentru modificarea Legii nr. 165/2018. Astfel, din ianuarie 2024, valoarea tichetelor obținute de angajați, pentru 22 de zile lucrate, va fi de 880 de lei.

Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

Majorările nu sunt pentru toţi românii

Din păcate, nu toți salariații vor primi majorări la bonurlle de masă. Cei din sistemul privat mai au de aşteptat, se pare.

Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei.

În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii”, spunea Marcel Ciolacu.

Din păcate, acest lucru nu înseamnă că firmele vor oferi, automat, tichete mărite angajaților. Unul dintre motivele pentru care acest lucru nu se va întâmpla este faptul că legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă salariaților.

Astfel, decizia de majorarea aparține în totalitate angajatorului, care trebuie să își facă calcule și să vadă dacă există disponibilitatea fondurilor necesare pentru ca acest beneficiu să poată fi acordat.

Un alt motiv ar fi situația economică dificilă. În contextul creșterii prețurilor, multe firme se confruntă cu greutăți financiare și sunt nevoite să depună eforturi pentru a evita concedierile. Cu atât mai mult o eventuală majorare a tichetelor ar putea fi amânată.

Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică”, a mai zis acelaşi Ciolacu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: