Redactia.ro
Home » Stil de viață » VIDEO Locul din România unde aurul curge, la propriu, în râuri. În ce cantități se poate extrage

VIDEO Locul din România unde aurul curge, la propriu, în râuri. În ce cantități se poate extrage

GALERIE FOTO (2)

În țara noastră există un loc unde aurul curge, la propriu, în râuri precum ne-au spus străbunii:„ Să cadă bani din cer”, iar ”aurul să curgă precum apa”. Aceasta este o zicală de luat în seamă! Iată locul din România unde aurul curge  râuri

Aurul, cea mai valoroasă resursă

Aurul este cel mai valoros metal obținut ca resursă naturală, iar într-un loc din România, aurul curge, la propriu, în râuri. Locația aceasta este regăsită în județul Alba și este cunoscut în termeni științifici ca fiind aur de top aluvionar.

Care e locul din România unde aurul curge în râuri

Spre deosebire de aurul din inima muntelui, cel aluvionar poate fi extras cu ușurință fără a mai fi nevoie de cianuri, dar și fără tehnologii scumpe. Singura problemă este că se găsește în cantități foarte mici. România nu a mai exploatat aurul aluvionar de mai bine de 24 de ani, iar după 1989 nu a mai fost sortat de nisip și pietris. Acest lucru a condus resursa înspre folosirea sa în materialele de construcții, drumuri sau chiar autostrăzi.

„Localitatea unde aurul aluvionar se varsă în pârul Turnu este chiar Almașu Mare din județul Alba, iar locația exactă e lângă vecinătatea fostei mine Hanneș.

De-a lungul timpului, aurul din Munții Apuseni a iscat războaie, a înscăunat regi și a purat blesteme, căci acest aur a scris istorie. Metalul aluvionar este ușor de cules din râuri și destul de maleabil, căci dintr-un gram de aur se poate obține o foiță de un metru pătrat”, potrivit SpyNews.

Aurul de la Brad

Aurul este unul dintre primele metale folosite de oameni. în natură, el se găsește adesea în formă aproape pură, rămânând strălucitor și neoxidat timp de mii de ani. Se estimează că aproximativ 150000 de tone de aur au fost extrase de pe Pământ până în prezent. La nivel mondial, aproximativ 2500 de tone sunt extrase în fiecare an.

Dovezile de extracție a aurului din epoca daco-romană și din Evul Mediu sunt o confirmare a tradiției miniere din zona din jurul orașului Brad. În 1920, după Primul Război Mondial, minele de la Brad au fost preluate de compania minieră românească „Mica”, care avea să devină una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România în perioada interbelică.

Numeroase tabele statistice indică o creștere rapidă a producției de aur fin, ajungând la 2832 kg în 1937. Între 1920 și 1948, compania „Mica” a fost cea mai importantă companie producătoare de aur din România și în același timp, cea mai importantă companie minieră de metale prețioase din Europa Centrală și de Sud-Est.

Puteți vizita oricând muzeul aurului de la Brad.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: