Redactia.ro
Home » Știri » Virusul și bacteria – cum putem deosebi o infecție virală de una bacteriană

Virusul și bacteria – cum putem deosebi o infecție virală de una bacteriană

virus vs. bacterie

Este de o importanță vitală să știm cât mai mult despre organismul nostru, pentru a ne putea proteja mai bine de pericolele la care mediul ne supune constant. În contextul pandemiei actuale, s-a putut observa și mai bine practica automedicației, la care apelează cât mai multe persoane. Acestea își administrează antibiotice, atunci când au gripă, sau își tratează diferite infecții bacteriene cu leacuri băbești, cum ar fi o baie caldă.

Prin amânarea tratamentului corespunzător, stările de rău se pot agrava, iar sistemul imunitar va fi slăbit și mai mult. De aceea, este necesar ca oamenii să facă diferența dintre o infecție bacteriană și una virală. Cele două entități patologice au de cele mai multe ori o simptomatologie asemănătoare, manifestările clinice constând în febră, tuse, strănut, congestie nazală, crampe musculare, diaree, vărsături sau stare de oboseală.

Alt aspect similar este calea de transmitere. Ambele infecții pot fi transmise prin tuse, strănut, contactul cu persoane infectate, apă sau mâncare contaminate, atingerea suprafețelor contaminate, contactul cu animale infectate.

Ce sunt virusurile?

Virusurile sunt entitățile infecțioase cele mai frecvente. Acestea nu au capacitatea de reproducere, neputând să se multiplice decât în interiorul unei celule vii a unui organism gazdă. Ele pătrund în mecanismul unei celule sănătoase și modifică programul celular, pentru a se reproduce și a infecta alte celule. Un virus poate rămâne în stare latentă timp de mii de ani, până când intră în contact cu gazda potrivită.

Virusurile sunt responsabile de apariția răcelilor și gripelor sezoniere, precum și a afecțiunilor ca rinofaringitele, hepatita sau gastroenteritele. De asemenea, sunt responsabile de apariția bolilor copilăriei: rujeola, varicela, rubeola etc. Pentru unele dintre aceste boli (gripă), individul se poate proteja cu ajutorul unui vaccin. Boli grave ca SIDA sau Ebola nu pot fi însă prevenite prin această metodă și nici nu se bucură încă de tratamente ce au ca efect vindecarea.

Cel mai important în lupta cu virusurile de orice tip este sistemul imunitar natural al organismului. Însă, de cele mai multe ori, această formă de apărare este insuficientă. Oamenii trebuie să apeleze la vaccinuri. Virusurile, precum cele responsabile de apariția gripelor sezoniere necesită vaccinare anuală.

Ce sunt bacteriile?

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care sunt mult mai dezvoltate ca virusurile. Bacteriile pot supraviețui în absența unei gazde, se pot mișca, respira și reproduce autonom. Bacteriile fac parte din bariera de protecție a organismului și o mare parte dintre acestea sunt inofensive. Ceea ce le face periculoase este marea viteza de înmulțire în mediile propice.

Bacteriile sunt responsabile de apariția unor infecții comune ale pielii, precum acneea, otitele, furunculoza etc. Ele se află și la baza unor infecții alimentare (salmoneloza) care pot fi destul de grave daca nu sunt tratate corespunzător. Tot bacteriile sunt responsabile de boli grave precum pneumonia, holera sau ciuma.

Ca și în cazul virusurilor, există vaccinuri care pot oferi protecție împotriva unora dintre aceste infecții: tetanos, tuberculoza etc. În cazul în care infectarea se produce, se apelează la tratamentul cu antibiotice. Astfel sunt omorâte bacteriile sau le este împiedicată dezvoltarea. Unele bacterii sunt foarte rezistente la antibiotice, producând enzime care distrug substanțele utilizate în schema de tratament. Antibioticele pot distruge bacteriile, nu și virusurile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: