Redactia.ro
Home » Stil de viață » 1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul farselor la această dată

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul farselor la această dată

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul farselor la această dată

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul farselor la această dată. Fără doar și poate este una dintre zilele preferate ale copiilor, asta pentru că micile farse aduc zâmbetul pe buze micuților. Este drept că nici oamenii nu se dezic de acest obicei.

Nimeni nu știe cu exactitate originea acestui obicei, însă ipoteza acceptată de majoritatea este că în vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie. În 1582, papa Grigora al XIII – lea a făcut trecerea de la vechiul calendar la noul calendar care i-a purtat numele. Calendarul gregorian a adus sărbătoarea Anului Nou pe data de 1 ianuarie. Dat fiind faptul că oamenilor le-a fost destul de greu să se obișnuiască cu modificările făcute, unii dintre ei încă sărbătoreau anul nou pe 1 aprilie. Transmițându-și felicitări între ei, ziua s-a denumit Ziua nebunilor. Mai târziu s-a transformat în Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările transmise s-au considerat farse. Uneori își făceau chiar și cadouri hazlii între ei.

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul farselor la această dată

Obiceiul păcălelilor a apărul vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com În România ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX- lea. Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute până îm ora prânzului, altfel aduc ghinion păcăliciului.

De altfel, dacă o fată frumoasă te păcălește, trebuie să o iei de nevastă sau cel puțin să-i fi iubit. Nu este indicat să te însori în 1 aprilie. În caz contrar, bărbatul va fi toată viața sub papucul soției sale. Se pare că bebelușii care se nasc pe 1 aprilie au mare succes mai pe toate planurile. Însă, ar fi bine să stea cât mai departe posibil de jocurile de noroc.

Cu timpul păcălelile de genul ”azi nu mergem la muncă” sau ”am rămas însărcinată” s-au transformat în adevărate farse. Cei care au un simț al umorului mult mai dezvoltat optează pentru lucruri mai complicate. Oamenii își lasă mesaje scrise cu ruj sau spary care se curăță pe mașină, își păcălesc prietenii să-și verse un pahar de apă în cap sub pretextul că nu pot merge cu el pe cap, dar și multe alte năzbâtii care le pot aduce amenzi usturătoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: