Vinul este considerat a fi un aliment bun pentru sănătate, dar poate fi acesta considerat bun și pentru dietă? Iată câte calorii are, de fapt, un pahar de vin.
Câte calorii are vinul. Care este adevărul
Vinul este o băutură recomandată de multe ori inclusiv de medici, dar este oare acesta bun și pentru persoanele care țin o dietă strictă? Iată că trebuie să ştiţi că fiecare tip de vin diferă, nu numai pentru proprietăţile pe care le are, ci şi pentru numărul de calorii de care dispune.
Aşadar, am întocmit o listă cu numărul de calorii pentru mai multe categorii de vinuri. Toate acestea sunt pentru 100 de grame de produs. Un pahar de vin are undeva între 100 și 160 de calorii.
Burgundy roșu -120 calorii
Șampanie seacă sau vin spumant – 116 calorii
Șampanie dulce sau vin spumant – 138 de calorii
Vin alb sec (Sauvignon Blanc, Chardonnay) – 110 calorii
Vin roșu sec (Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon) – 114 calorii
Bordeaux roșu – 116 calorii
Zinfindel roșu – 114 calorii
Mușcat – 130 calorii
Riesling, Chenin Blanc – 118 calorii
Vinuri alcoolizate / pentru desert (18-25% alcohol) 173 de calorii
Madeira: 100 ml – 165 calorii
Marsala: 100 ml – 165 calorii
Port: 100 ml – 154 clorii
Riesling (dulce, de deșert): 100 ml – 207 calorii
Vermouth/ Sherry (sec): 100 ml- 157 calorii
Vermouth/ Sherry (dulce): 100 ml – 166 calorii
Dacă te interesează și acest aspect, uite ce calorii conțin tăriile.
Ce calorii au băuturile spirtoase
Tequila: 110 cal
Vermut: 158 cal
Brandy: 225 cal
Rom: 231 cal
Vodka: 231 cal
Coniac: 239 cal
Whiskey: 251 cal
Gin: 263 cal
Bere Bavaria: 23,5 cal
Bere brună: 48 cal
Ce spun experții despre consumul de vin
Specialiștii sunt, în mare parte, de părere că vinul este foarte bun pentru sănătate.
„Multe studii au arătat că un consum moderat de alcool, în special de vin, este asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, spre deosebire de lipsa consumului sau consumul exagerat de alcool”, a explicat Luigi Ferrucci, director științific la Național Institute on Aging.
„Consumul moderat de alcool în general (o băutură pe zi în cazul femeilor și două pentru bărbați) este cunoscut că fiind benefic, spune James O’Keefe, director la secția de cardiologie preventivă la Mid America Heart Institute din Kansas City.
Totuși, consumul în exces poate duce numai la lucruri rele.
‘Creşterea consumului pentru a beneficia de antioxidanţi poate, din contră, să mărească rată mortalităţii totale şi a celei cauzate de boli cardiovasculare. În exces, provoacă intoxicaţie acută sau cronică, scăderi bruşte ale tensiunii, tulburări psihice şi de ritm cardiac, leziuni neuronale pe termen lung, dependenţă’, spune Vanesa León.
Ce se întâmplă cu consumatorii români? Aceștia încep să devină din ce în ce mai educați în ceea ce privește consumul de vin.
„Mentalitatea consumatorului evoluează şi modurile de consum evoluează. Ceea ce mă încântă este că se dezvoltă filiere de comerţ mai tradiţionale precum magazine specializate sau baruri de vinuri chiar şi cu vânzare în detaliu a vinurilor. Încep să se orienteze spre locuri unde există un specialist, un somelier care să îi ajute în alegerea vinului”, spune Julia Scavo, somelier.