Redactia.ro
Home » Homepage » Alarmă globală: Peste jumătate din populația lumii, vulnerabilă la boli transmise de insecte până la sfârșitul secolului

Alarmă globală: Peste jumătate din populația lumii, vulnerabilă la boli transmise de insecte până la sfârșitul secolului

Bolile transmise de țânțari fac ravagii.

Într-o lume tot mai afectată de schimbările climatice, o nouă criză sanitară bate la ușă. Peste jumătate din populația globului este expusă riscului de a contracta boli periculoase transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue. Studiile recente semnalează o posibilă expansiune alarmantă a acestor boli în deceniile următoare, chiar și în regiuni precum nordul Europei, anterior considerate neafectate.

Ce spun specialiștii

Conform datelor publicate de Agenția pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), numărul cazurilor de malarie importate a atins un maxim nevăzut în ultimii douăzeci de ani, depășind pragul de 2.000 de cazuri anul trecut. La nivel global, situația este și mai gravă, cu un număr de cazuri de febră dengue raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care a crescut de opt ori în ultimele două decenii, ajungând de la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019.

Expansiunea țânțarilor purtători de virus dengue este de asemenea remarcabilă; aceștia au invadat 13 țări europene începând cu anul 2000, cu transmitere locală observată în Franța, Italia și Spania în ultimul an. Aceste date subliniază o realitate îngrijorătoare: încălzirea globală nu doar că modifică ecosistemele, dar redefinește și harta bolilor infecțioase la nivel global.

Încălzirea globală se accentuează

Cercetătorii avertizează că, dacă încălzirea globală continuă să progreseze fără măsuri eficiente de mitigare, până la sfârșitul secolului XXI, aproape jumătate din populația lumii ar putea trăi în zone cu risc ridicat de transmitere a acestor boli. În scenariul unui încălzire globală limitată la 1 grad Celsius peste nivelurile preindustriale, populația expusă riscului de malarie și febra dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane față de perioada 1970-1999.

Prin urmare, lupta împotriva schimbărilor climatice devine tot mai mult o luptă pentru sănătatea umană, cu consecințe directe asupra supraviețuirii și bunăstării umane la nivel global. Este esențial ca guvernele și organizațiile internaționale să își unească forțele pentru a combate aceste amenințări și pentru a proteja viitoarele generații de o potențială criză sanitară de proporții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: