Redactia.ro
Home » Știri » ATENȚIE! Se schimbă regulile RCA. Ce modificări vor suferi asigurările auto

ATENȚIE! Se schimbă regulile RCA. Ce modificări vor suferi asigurările auto

Se schimbă regulile RCA

ASF anunță că analizează modificarea normei 20/27 la asigurările auto. Conform informațiilor, aceste schimbări vor afecta considerabil șoferii asigurați. Ce se va întâmpla cu tarifele pentru asigurările auto?

Se schimbă regulile RCA. Ce modificări vor suferi asigurările auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează schimbările normei 20/27 cu privire la asigurările auto. ASF dorește să modifice legislația RCA, care implică și schimbarea legii 132/2017.

Conform Economica.ro, motivele pentru care aceste schimbări sunt impuse sunt următoarele: declanșarea procedurii de infrigement împotriva României și escaladarea tensiunilor dintre firmele de asigurare și service-uri.

Așadar, tarifele de primă practicate sunt oferite de către un actuar avizat de către ASF în baza unui raport scris. Ulterior acesta este transmis conducerii asiguratorilor RCA, care atestă următoarele:

a) tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

b) calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de prevederile legale în vigoare.

Autoritatea cere eliminarea eliminarea articolului care specifică că firmele de asigurare sunt obligate să notifice ASF cu 60 de zile înainte de a modifica tarifele.

Acestei modificări se opune Consiliul Concurenței, care lucrează aproape de Comisia Europeană și care urmărește, la respectarea legislația comunitare în România.

Totodată, Consiliul Concurenței aduce aminte de evenimente recente, din 2015-2016, când tarifele au crescut iremediabil. În acea perioadă au fost creșteri de până la 200% ale prețurilor RCA, în decurs de doar câteva zile.

La scurt timp, firmele de asigurare care au vândut RCA au fost sancționate cu amenzi de zeci de milioane de euro de către Consiliul Concurenței.

Cum își motivează Consiliul această poziție

Potrivit Consiliului, au fost identificate situații în care unii asiguratori au majorat tarifele RCA, fără a efectua calcule actuariale. „Acest lucru a contribuit la creşterea volatilităţii pieţei RCA şi la majorări succesive ale tarifelor. Considerăm că informarea reglementatorului cu privire la intenţia de majorare a tarifelor cu cel puţin 60 de zile înainte de implementare ar asigura o anumită stabilitate a pieţei.”, se arata in comunicat.

De asemenea, ASF vine cu alte propuneri, în sensul degrevării firmelor de asigurare de orice sarcini și8 obligații de raportare în privința stabilirii tarifelor. Mai exact se propune eliminarea mai multor articole.

„Asigurătorii RCA efectuează trimestrial analize privind nivelul cheltuielilor administrative și de vânzare înregistrate şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor art. 18 alin. (4) din Legea nr. 132/2017.

Sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficienţe locomotorii.

Asiguratorii RCA utilizează în calculul tarifelor de primă aceleaşi segmente de riscuri omogene care sunt utilizate în calculul tarifului de referinţă.

Asigurătorii RCA pot utiliza alte segmente de riscuri omogene cu aprobarea prealabilă a A.S.F.

În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei norme, asigurătorii RCA transmit A.S.F. raportul prevăzut la alin. (3) și (4), strategia de afaceri pentru asigurările RCA și o estimare a indicatorilor prudențiali specifici pentru o perioadă de 5 ani.

Tarifele sunt calculate în funcție de strategia adoptată de către asigurătorul RCA, prevăzute la alin. (18).

Strategia inclusă în planul de afaceri prevăzut la art. 22 din Legea nr. 237/2015 se corelează cu rezultatele analizei realizat versus estimat ale fiecărui an de referinţă din perioada de 5 ani şi se transmite A.S.F. la solicitarea acesteia. „

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: