Redactia.ro

Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți

Sustinut de

Într-un gest de profundă reverență și recunoaștere a mărturisitorilor credinței ortodoxe românești, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX. Această decizie marchează o etapă semnificativă în viața spirituală a Bisericii și a poporului român, proclamarea oficială a sfințeniei lor urmând să aibă loc în cadrul Anului Centenar al Patriarhiei Române – 2025.

Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți

Anul 2025 va fi un an deosebit de important pentru Biserica Ortodoxă Română, fiind declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Această dublă aniversare marchează 140 de ani de la obținerea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, două evenimente esențiale în consolidarea identității și autonomiei spirituale a Bisericii.

Noii sfinți canonizați sunt reprezentați în icoana intitulată „Soborul Sfinților Români”, care a fost desemnată drept Icoana Anului omagial-comemorativ 2025. Această icoană simbolizează unitatea spirituală și continuitatea credinței ortodoxe pe pământ românesc.

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);
Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);
Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

Evenimentul central al proclamării canonizării va avea loc marți, 4 februarie 2025, la Catedrala Patriarhală din București, coincizând cu aniversarea exactă a 100 de ani de la decizia de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Această ceremonie solemnă va aduce în atenția credincioșilor și a întregii societăți exemplul de viețuire și jertfă al celor 16 sfinți mărturisitori.

Cei 16 noi sfinți au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025, astfel încât credincioșii să îi poată cinsti după rânduiala bisericească. Prima zi de pomenire a unuia dintre aceștia va fi pe 8 martie 2025, când va fi sărbătorit în toate bisericile Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj.

Ceremonii locale de proclamare

După proclamarea generală de la București, vor urma și ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au susținut procesul de canonizare a acestor sfinți. Aceste evenimente vor avea loc în zilele de pomenire ale sfinților, în cadrul unor slujbe speciale dedicate cinstirii acestora.

În Mitropolia Munteniei și Dobrogei, proclamările locale vor avea loc astfel:

13 iulie, la Catedrala Patriarhală din București, pentru Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (pomenit pe 22 iulie).
16 septembrie, pentru Sfântul Cuvios Sofian de la Antim.
4 octombrie, pentru Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.
23 octombrie, pentru Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu.
28 noiembrie, pentru Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.
În Mitropolia Moldovei și Bucovinei, proclamarea canonizării Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria va avea loc pe 7 august, la Mănăstirea Sihăstria.

În Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction va avea loc pe 25 martie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Tot în această mitropolie, Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea va fi proclamat pe 5 octombrie, la Catedrala „Sfânta Treime” din Arad.

În Mitropolia Olteniei, proclamările locale vor avea loc astfel:

10 noiembrie, pentru Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici.
26 decembrie, pentru Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana.
În Mitropolia Banatului, canonizarea Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova va fi proclamată pe 20 iulie, la Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin.

Posibile Noi Canonizări

Pe lângă acești 16 sfinți, ar putea fi canonizați și alți patru părinți athoniți de origine română, dacă Patriarhia Ecumenică va aproba oficial acest demers:

Cuviosul Nectarie Protopsaltul, cunoscut ca Privighetoarea Sfântului Munte.
Cuviosul Nifon, întemeietorul Schitului Românesc Prodromu.
Arhimandritul Petroniu Tănase, fost stareț al aceluiași schit.
Ieroschimonahul Dionisie Ignat de la Chilia Colciu, la a cărui înmormântare a fost prezent și actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii.
Procesul de Canonizare în Biserica Ortodoxă Română
Canonizarea în Biserica Ortodoxă Română este un proces riguros care începe la inițiativa eparhiilor. Documentele și mărturiile despre viața și faptele persoanei propuse sunt analizate de Sinodul Mitropolitan și, ulterior, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După aprobarea oficială, canonizarea este proclamată public, iar sfântul este inclus în Calendarul Ortodox, are desemnată o zi de prăznuire, i se compune un tropar, și i se realizează o icoană.

Canonizarea acestor 16 sfinți ai secolului XX reprezintă o recunoaștere a jertfei și a credinței nestrămutate a celor care au apărat valorile creștin-ortodoxe în vremuri de prigoană și suferință. Această hotărâre este o mărturie vie a continuității spirituale a Bisericii și o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

Prin proclamarea acestor sfinți, Biserica Ortodoxă Română își reafirmă misiunea de a păstra și transmite valorile credinței, devenind un pilon de susținere spirituală într-o lume aflată în continuă schimbare.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: