Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021.

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc vineri, 12 noiembrie pe Sfântul Atanasie Todoran. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Nil Pustinicul, Sfântul Cuvios Martin de Tours, Sfântul Prooroc Ahia, Sfântul Cuvios Martin, episcopul Tarachinului, Sfinții Mucenici Antonie și cei împreună cu el Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, Sfântul Leon și Sfântul Mucenic Nicolae Constantinopol.

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 12 noiembrie. În perioada 22-24 octombrie 2007, s-a decis canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu. Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, într-o familie de țărani liberi, inrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc. Acesta a făcut parte încă din tinerețe dintr-un regiment așezat lângă Viena și a dezertat și s-a întors acasă.

Urmărit de oamenii împărăției, s-a refugiat în Munții Tiblesului, în Maramureș și în Țara Chioarului. A fost închis câțiva ani pentru vechea dezertare, în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței, iar după s-a întors la Bichigiu. Pentru că nu exista preot neortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului său cu azima, precum și spovedirii lui de către preot unit. În anii 1761-1762 a tratat guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare. Sfântul Atanasie a cerut ca prin înființarea regimentului de granita, romanii să nu fie obligați să renunțe la credință. Atanasie a realizat că nu s-a ținut cont de dorința românilor și s-a opus în fata procesului de militarizare. Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit mos Tanase Todoran, în vârstă de 104 ani, și le-a spus granicerilor o cuvântare.

Soldații care urmau să depună jurămint de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest. Ulterior, vinovații au fost pedepsiți, iar la 12 noiembrie 1763, a avut loc execuția celor găsiți vinovați. Atanasie a fost trant cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, pentru a le da o lecție celor care se impun regulilor militărești.

Troparul Sfântului Martir Atanasie Todoran, glasul 1:

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Pe iubitorul de nevoinţe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînţelept şi împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim şi să-l lăudăm după cuviinţă că, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat şi apărătorul dreptei credinţe!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: