Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 septembrie. Un mare sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 septembrie. Un mare sfânt este sărbătorit

Sfântul Mucenic Autonom

Calendar ortodox 12 septembrie 2020. Credincioșii îl sărbătoresc la această dată pe Sfântul Mucenic Autunom, care a fost un exemplu de credință. Tot la această dată, Biserica îi cinstește și pe Sfântul Mucenic Curnut, episcopul Iconiei; Sfântul Mucenic Teodor; Sfinţii Mucenici Machedonie, Tatian şi Teodul; Sfântul Mucenic Iulian cel din Galatia; Cuviosul Daniil cel din Tasios.

Viața Sfântului Mucenic Autonom, sărbătorit pe 12 septembrie

Sfântul Mucenic Autonom a fost episcop în Italia, chiar pe vremea când împăratul Dioclețian îi prigonea pe creștini. Astfel, el a fost nevoit să fugă de acasă și a fost cazat de un bun creștin în casa lui, pe nume Corneliu.

Acesta a devenit bun prieten cu el, iar după ce l-a învățat cum să păstorească oamenii și să îi învețe despre credință în acel locaș, Sfântul Mucenic Autonom a plecat pentru a propăvădui Evanghelia în Licaonia şi Isauria.

Mai întâi, l-a hirotonit pe Corneliu diacon, apoi l-a făcut preot, și în cele din urmă bunul creștin a devenit episcop.

În timp ce săvărșea Sfânta Liturghie, Sfântul și-a găsit moartea chiar lângă sfânta masă.

Troparul Sfântului Mucenic Autonom

Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Autonom, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Autonom
Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ţinut, căci ca pe Maica Vieţii a mutat-o la viaţă Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu neadormite rugăciuni pe Făcătorul ai rugat pentru păcatul tău, ca să iei iertare desăvârşită; şi ai luat iertare, calea pocăinţei arătând.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: