Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 noiembrie 2020. Cui spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 28 noiembrie 2020. Cui spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 28 noiembrie 2020.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că este sărbătorit Sfântul Ștefan Cel Nou. Acesta a fost un exemplu de credință pe tot parcursul vieții sale.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2020. Sfântul Ștefan cel Nou

Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou este sărbătorit în fiecare an de creștini pe data de 28 noiembrie. Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou s-a născut în anul VIII, în Constantinopol. El a cunoscut învățătura lui Hristos chiar de la vârsta de 16 ani și a fost credincios de la această vârstă.

Chiar de la intrarea sa la mănăstire, Sfântul Ioan a zis către Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou „Să te binecuvînteze pe ține Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere”. De asemenea, părinților acestuia le-a spus următoarele cuvinte: „Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta”.

La vârsta de 42 de ani, Sfântul Ștefan cel Nou a decis să se retragă, singur, în chilia sa. Aceasta era atât de mică încât unii au spus că era un mormânt.

„aici petrecea, vara arzându-se și iarnă înghețând; iar sub îmbrăcăminte avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu altă cingătoare de fier pironit de amandoua părțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier. Îmbrăcămintea o avea din piele și chiar sfântul culion și analavul cel purtător de cruci, asemenea și sfințită mantie a chipului monahicesc”.

Canon de rugăciune către Sfântul Ștefan cel Nou

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou, glasul al 4-lea:

Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite.

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot în această zi, mai sunt sărbătoriți și sfinții:

– Sfinților Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane;

– Sfântului Mucenic Irinarh;

– Sfinților Mucenici Timotei și Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor și Nichifor,Vasile și Toma,Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie și Etimasie.