Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 decembrie 2020. Sărbătoare mare

Calendar ortodox 8 decembrie 2020. Sărbătoare mare

Calendar

Calendar 8 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Patapie.

Viața Sfântului Patapie, sărbătorit pe 8 decembrie

Sfântul Patapie a trăit în secolul al VII-lea și era originar din Egipt. Încă de tânăr el a fost ales de viața monahală și de tot ceea ce ține de Hristos, așa că a lăsat în urmă deșertăciunea lumii acesteia și a plecat în pustietate. Sfântul Patapie se ruga neîncetat și mânca numai de post, pentru a-și curăți trupul și spiritul de toate cele rele. De atunci, oamenii au auzit de Sfântul Patapie și au început să vină în număr mare la locul acestuia de nevoința, pentru ca el să le ofere alinare, fie sufletească, fie trupească, dacă aveau boli.

Apoi, Sfântul Patapie a plecat spre Constantinopol, unde și-a făcut o colibă cu propriile mâini. Acolo, stătea de parcă era în pustie, dar în realitate se afla lângă o mănăstire. Un copil orb a venit la acesta, pentru a-I alina suferința, iar Sfântul Patapie s-a rugat pentru el neîncetat, iar copilul și-a recuperat vederea. Datorită acestei fapte, el a ajuns cunoscut în tot Constantinopolul. Apoi, oamenii au început să vină din nou la Sfântul Patapie, iar el îi vindeca cu rugăciune. Sfântul Patapie chiar a vindecat un înalt demnitar, făcând semnul crucii asupra acestuia cu untdelemn sfințit.

Moaștele Sfântului Patapie au fost descoperite în anul 1904, după ce cripta în care se aflau a fost descoperită, în urma căderii mănăstirii de deasupra sa.

Rugăciune către Sfântul Patapie. Trebuie rostită astăzi

” Lăuda a creștinilor și apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, părintele nostru. Prin nevoință, prin pătimiri și rugăciuni ai acum indrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi, cei păcătoși și vrednici de osânda. Izbăvește pe robii tăi din ispite și din boli și de toate felurile de primejdii, Cuvioase Patapie. De toată cursă vrăjmașului și de năvăliri și de primejdii și nevoi, sfinte Patapie, păzește-ne fără de vătămare cu mijlocirea ta, cerând iertare de greșale pentru toți de la Hristos Dumnezeu. Slavă Celui ce S-a proslăvit prin ține, slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce ne-a luminat pe noi prin nevoință ta”.

Canon de rugăciune către Sfântul Patapie

Troparul Sfântului Cuvios Patapie

Glasul 8

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Patapie, duhul tău.

Glasul 3

Fecioara astăzi…

Biserica ta, sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate duhovnicească, cu osârdie venind la ea cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot în această zi, mai sunt sărbătoriți și alți sfinți. Astfel, pe 8 decembrie, creștinii îi serbează și pe:

Sfinții Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor;

Sofronie, episcopul Ciprului;

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: