Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care este pluralul cuvântului ciocolată: ciocolate sau ciocolăți?

Care este pluralul cuvântului ciocolată: ciocolate sau ciocolăți?

Ciocolata

Sunt unele greșeli pe care le face toată lumea, dar ideea este să învățăm din erori, iar altădată să nu mai facem aceeași confuzie.

Care este pluralul cuvântului ciocolată. Mulți români greșesc

Unul dintre cuvintele care este folosit greșit, sau mai bine zis, al cărui plural este folosit în mod eronat. Astfel, varianta „ciocolăți” nu este una corectă și nu ar trebui folosită niciodată. Cea corectă, pe care trebuie să o folosim este ciocolate.

Explicația este simplă. Aceasta era o variantă încvechită, pe care nu trebuie să o mai folosim. La fel este cazul și pentru alte cuvinte, cum ar fi salată sau cravată.

Există, însă, și excepții: aici se înacdrează următoarele cuvinte: afinată – afinate (nu afinăţi), candidată – candidate, erată – erate, limonadă – limonade, prelată – prelate etc. Excepţiile sunt puţine : judecată – judecăţi, plată – plăţi etc.

Ce alte greșeli de limbă mai fac românii. Acestea sunt cele mai frecvente

Există multe alte greșeli pe care le pot face românii  în limba noastră. Una dintre ele este folosirea cuvintelor englezești ce par a suna românești, după cum explică profesorii.

„Un exemplu în acest sens este cuvântul «patetic», pe care îl folosim atunci când referim la cineva care este jalnic. În limba română, «patetic» înseamnă o persoană care pune multe pasiune, mult patos în ceea ce face şi nu are nicio legătură cu folosirea acestui cuvânt în engleză. Tot un exemplu în acest sens este expresia «a pune presiune», preluată tot din engleză, dar greşită în limba română. Corect este «a presa»“, explică Adina Luca, în calitatea de profesor.

Un alt caz de cuvinte folosite greșit este acela al expresiei „a lua la cunoștință”.

„De multe ori, pe actele pe care le primim scriem automat «am luat la cunoştinţă», un lucru total greşit. Această expresie nu există în limba română. Corectă este expresia «a lua cunoştinţă». Uneori, când este folosită totuşi expresia corectă este scrisă greşit cu doi «i». Corect este cu unul singur“, mai spune profesorul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: