Redactia.ro
Home » Stil de viață » Câte ore este bine să dormi pe noapte. Tabel în funcție de vârstă

Câte ore este bine să dormi pe noapte. Tabel în funcție de vârstă

GALERIE FOTO (2) Câte ore este bine să dormi pe noapte

Tabel somn în funcție de vârstă. Află câte ore este bine să dormi pe noapte. Ce spun specialiștii despre importanța somnului și cum să te organizezi ca să te trezești cât mai odihnit.

Medicii atrag atenția că odihna este un aspect extrem de important pentru o viață sănătoasă. Alături de un regim alimentar corect și exerciții fizice făcute regulat, un somn bun poate face minuni pentru organismul tău. Pe timpul somnului, creierul procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei și memorează aspectele importante. Atunci când ești privat de somn, ești stresat și nervos. Iar pe termen lung, lipsa somnului aduce boli cardiovasculare, creștere în greutate, diabet, tensiuen mare și risc de atac cerebral.

Câte ore este bine să dormi pe noapte. Sfaturi de la experiți

National Sleep Foundation/Fundatia Nationala a Somnului recomandă 7-9 ore de somn pe noapte pentru un adult. Dar nu doar numărul orelor este important, ci și calitatea somnului. Trebuie să te asiguri că ai condițiile pentru a dormi cât mai bine.

Un somn de calitate înseamnă 4-6 cicluri complete de somn pe noapte. Un astfel de ciclu durează între 90 și 110 minute și cuprinde mai multe faze. Primul este stadiul 1 de somn, când adormi dar poți fi trezit de orice zgomot. În stadiul 2 de somn, mușchii se relaxează, iar inima îți bate mai lent, corpul fiind pregătit. Stadiul 3 de somn reprezintă un somn profund în care te trezești foarte greu, ducând la somnul REM, în timpul căruia visezi, iar creierul și ritmul cardiac se relaxează.

Acest somn REM este, de fapt, cel mai important. El ne face să ne simțim odihniți a doua zi. De aceea, oamenii care se trezesc frecvent în timpul nopții, nu ajung în această fază și se trezesc odihniți și fără putere de concentrare.

De asemenea, este important să ne urmărim ritmul circadian: ceasul biologic intern, care merge 24 de ore/zi. Acesta dictează corpului când este momentul să intre într-o fază metabolică: arderea zaharurilor, a grăsimilor sau reglarea nivelului de energie. Așa se explică faptul că adulții rămân fără energie în mijlocul noptii (între 02:00 și 04:00) și după prânz (între orele 13:00 și 15:00).

Tabel de somn în funcție de vârstă

Tabel somn în funcție de vârstă
Tabel somn în funcție de vârstă

Trebuie să ții cont de anumiți factori pentru a avea un somn bun noaptea. De exemplu, când mănânci, ar trebui să ții cont de acest ritm circadian. Dacă mănânci noaptea, când organismul se pregătește de somn, forțezi corpul să intre într-o stare metabolică mai puțin eficientă. Astfel, nici nu dormi bine, nici nu se asimilează valorile nutritive așa cum trebuie.

Un alt aspect ar fi să te asiguri că primești destulă lumină naturală pe parcursul zilei. Aceasta îți asigură energie pe timpul zilei, dar și un somn liniștit noaptea. Reține, noaptea, cel mai bine este ca în cameră să fie perfect întuneric.

Mai este important ca atunci când ești în pat să dormi. Adică, fără televizor, telefon sau alte distrageri. Cel puțin 85% din timpul petrecut în pat, trebuie dormit. De aceea, asigură-te că adormi în maxim 30 de minute de când te-ai pus în pat.

Și rutina este importantă. Păstrează în cameră o temperatură optimă, în jur de 20 de grade celsius, aerisește mereu încăperea și culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Chiar și în weekend!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: