Recenta decizie a președintelui Klaus Iohannis de a demisiona din funcția de președinte al României a stârnit numeroase reacții în spațiul public și politic. Acest gest surprinzător vine într-un moment delicat pentru țara noastră, marcat de turbulențe politice și sociale.
Ce ar fi făcut Traian Băsescu dacă era în locul lui Klaus Iohannis?
Traian Băsescu, fostul președinte al României și predecesor al lui Klaus Iohannis, a oferit o perspectivă interesantă asupra acestei situații. Cunoscut pentru abordarea sa directă și deseori neconvențională, Băsescu a comparat rolul președintelui cu acela al unui comandant de navă, subliniind ideea că liderul trebuie să fie ultimul care părăsește „navă”, indiferent de situație.
Băsescu a criticat decizia lui Iohannis de a demisiona, considerând că un adevărat lider nu ar trebui să renunțe în fața adversităților. El a menționat că, în locul lui Iohannis, ar fi ales să rămână în funcție și să lupte împotriva încercărilor de suspendare, folosind perioada de 30 de zile prevăzută de lege pentru a-și prezenta apărarea și a convinge electoratul de justetea acțiunilor sale.
„Deci, în situația lui Iohannis eu n-aș fi demisionat. Aș fi mers pe ideea ca și în condiția unei suspendări, am ocazia timp de 30 de zile cel puțin, să explic ce am făcut și de ce este incorectă suspendarea. Iar la capătului acestui termen de 30 de zile, există o prevedere legală care spune că poate fi revocat președintele prin refereundum, în condițiile în care la referendum participă jumătate plus unu din cifra electorală”.
„În locului lui Iohannis mergeam până la capăt. Președintele nu își abandonează țara doar pentru că votează 300 de parlamentari. Și-o abandonează dacă asta îi cere poporul. Se duce în referendum până la capăt”, a mai spus fostul șef al statului.
Ce mesaj i-a transmis
Explicând procedura de suspendare, Băsescu a accentuat că, prin demisie, Iohannis a pierdut oportunitatea de a se adresa direct poporului în cadrul unui referendum. Potrivit lui Băsescu, aceasta ar fi fost o platformă ideală pentru a clarifica contextul acuzațiilor și pentru a căuta un mandat clar din partea cetățenilor pentru continuarea guvernării.
Demisia lui Klaus Iohannis deschide o serie de întrebări privind viitorul politic al României. Înlocuirea sa temporară cu Ilie Bolojan, care a preluat funcția de președinte interimar, poate aduce schimbări semnificative în politica internă și externă a țării. De asemenea, această schimbare neașteptată ar putea influența echilibrul de putere în Parlament și în relațiile internaționale ale României.
Traian Băsescu și-a exprimat clar dezacordul față de decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona, considerând că un lider autentic nu ar trebui să se retragă în fața provocărilor. Prin compararea cu rolul unui comandant de navă, Băsescu a reiterat importanța statorniciei și curajului în politica de vârf.
„Este o ocazie să fac o clarificare și etichetez fără reținere titlul de lichele și toți iresponsabilii politici care spun că rezultatul referendumului trebuia să fie demiterea președintelui. Nu, referendumul putea fi validat, dacă participau jumătate plus unu din cetățenii români cu drept de vot. Ori nu s-a întâmplat acest lucru. Ceea ce fac unii care vor să dezinformeze, spunând – o erată, a modificat rezultatul, este o minciună de proastă calitate”, a precizat Traian Băsescu.
Întrebat dacă are un mesaj pentru Klaus Iohannis, Traian Băsescu a răspuns tranșant: „I-aș reproșa că n-a stat până la capăt. Președinții sunt precum comandații de navă. Nu-s primii care pleacă de pe navă. Sunt ultimii!”.
Sursa foto: Arhivă