Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații

Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații

Ce este bacteria listeria.

Ce este bacteria listeria. Toată lumea trebuie să știe ce este, de fapt, bacteria listeria și care sunt simptomele bolii listerioză. Această boală se transmite, de obicei, la oameni prin produse alimentare contaminate, producând numeroase simptome grave.

Ce este bacteria listeria. Simptome, tratament și complicații

Ce este bacteria listeria. După ce în 2018 s-a declanșat scandalul alimentelor congelate infestate, lumea a vrut să afle ce este bacteria listeria și care sunt simptomele bolii listerioza. România a fost inclusă pe lista distribuție a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a cerut retragerea preventivă în toate statele membre. În acea perioadă au fost retrase din magazinele din România, multe produse congelate.

Potrivit specialiștilor, bacteria listeria se transmite la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză, iar listerioza este prezentată ca o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. În cazul listeriozei, boala se manifestă diferit. Există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la râspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin.

Specialiștii susțin că unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi extrem de dură.

Simptomele bacteriei listeria

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. În cazul femeilor gravide această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul, în cel mai rău caz.

În cazul în care consumatorii constată că a cumpărat un produs contaminat este recomandar ca aceste să nu se consume produsul respectiv și să se adreseze autorităților statului cu resposanbilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare. De asemenea, consumatorii pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.

După ingestia alimentelor contaminate, Listeria invadează organismul prin celulele intestinale M care formează țesutul limfoid localizat din plăcile Peyer și diseminează hematogen la distanța, inclusiv la nivelul placentei. Infecția produce simptome gastrointestinale într-un interval de 9048 de ore de la ingestie și un sindrom preudogripal după 2-6 săptămâni.

Tratamentul pentru listeroza

Medicii susțin că listeroza se tratează cu antibiotice. Datorită gravității bolii, specialiștii internează pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentuluui, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi administrate intravenos, acestea ajungând direct în sânge. Tratamentul antibiotic durează de obicei două săptămâni, iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pot necesita tratament pe o perioadă mai lungă, pentru prevenirea aparițiie bolii.

Produsele animale inclusiv ouăle, carnea și produsele de pasăre, trebuie gătite cu mare grijă. Mai mult, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat și toate fructele și legunele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate. Totodată, atât mâinile cât și ustensilele de gătit, trebuie spălate cu apa fierbinte și cu săpun după contactul cu alimentele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: