Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală. Avertismentul lui Rafila

Ce se întâmplă dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală. Avertismentul lui Rafila

elevi pe tablete

Din cauza pandemiei, foarte multă lume lucrează sau învață de acasă. În acest context, spun specialiștii, acești adulți și copii vor dezvolta un creier biliterat – adică unul adaptat alfabetizării digitale și tradiționale. Însă studiile arată că învățarea de pe ecrane va schimba creierul copiilor. Și nu numai!

Criza coronaviruslui agravează amenințările la alfabetizarea deplină. Elefantul digital, prezent în fiecare sală de clasă dar și acasă, este dacă cei mici vor dezvolta o alfabetizare completă. Cercetări recente, citate de The Guardian, arată scăderi ale înțelegerii elevilor atunci când citesc aceeași informație pe ecrane și nu pe hârtie tipărită. Citirea profundă este imposibilă pe un ecran.

Este pur și simplu mai greu, deoarece ecranele sunt asociate cu distragerea. Acest lucru duce la mai puțin timp alocat gândirii abstracte. Gândirea abstractă se referă la procesul de gândire în care individul percepe ceva ce este prezent din punct de vedere fizic în preajma sa, cu ajutorul simțurilor.

Rafila îndeamnă părinții să-și trimită copiii la școală

Un semnal de alarmă trage și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Expertul spune că reluarea cursurilor cu elevi în bănci este importantă pentru comportamentul psiho-social al copiilor.

„Copiii își doresc să înceapă școala. Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării lor psiho-sociale va fi important. Eu fac apel la părinți să se informeze. Școlile să încurajeze părinții să își trimită copiii la școală”, a declarat Alexandru Rafila marți, la Digi24.

El spune că este normal ca activitățile care se reiau să aducă și un număr de infectări, însă, dacă se respectă regulile, aceste creșteri vor fi mici. Mai ales în condițiile în care, avertizează Rafila, pandemia va mai dura mult timp de acum încolo.

„Fiecare tip de activitate care se reia aduce și un număr de cazuri noi. Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie-octombrie, îmbolnăvirile vor continua muți ani de acum încolo. Trebuie să învățăm să respectăm regulile, să organizăm activitatea didactică și paradidactică (igienizarea școlilor, organizarea circuitelor). Infectările se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Măsurile trebuie verificate, orice punct slab identificat. Copiii și elevii trebuie să poate merge în siguranță la școală”, a mai afirmat Rafila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: