Redactia.ro
Home » Știri » Cele 5 scenarii care ar duce la încetarea războiul din Ucraina. Rezistă Putin sau Zelenski?

Cele 5 scenarii care ar duce la încetarea războiul din Ucraina. Rezistă Putin sau Zelenski?

Cinci scenarii care ar putea să ducă la încheierea războiului din Ucraina: război scurt, război de lungă durată, conflict european deschis, soluţie diplomatică sau înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere, se arată într-o analiză BBC, preluată de Agerpres.

Iată cele 5 scenarii care ar duce la încetarea războiul din Ucraina ale jurnaliștilor britanici.

„În tensiunea unui război, poate fi greu de identificat o cale de încheiere a conflictelor. În acele momente există ştiri de pe câmpul de luptă, reacţii diplomatice, emoţia generată de plângerea victimelor şi de soarta refugiaţilor.

Toate aceste aspecte pot fi copleşitoare. Aşadar, (…) analizăm modurile în care conflictul din Ucraina ar putea să se încheie. (…) Cele mai multe dintre ele sunt sumbre”, sunt de părere jurnaliștii BBC.

Scenariul 1. Război scurt: Zelenski asasinat sau alungat în exil

În acest scenariu, Rusia îşi intensifică operaţiunile militare. Ar putea exista mai multe tiruri de artilerie şi de rachete care să lovească întreaga Ucraină. Forţele aeriene ruse ar lansa atacuri devastatoare.

Totodată, alimentarea cu energie şi reţelele de comunicaţii ar putea fi întrerupte. Zeci de mii de civili ar muri. În pofida rezistenţei, Kievul ar cădea în câteva zile. Guvernul actual ar fi înlocuit cu un regim pro-rus, de tip marionetă.

Preşedintele Zelenski ar fi ori asasinat, ori ar fugi din Kiev în vestul Ucrainei sau străinătate, pentru a forma un guvern în exil.

Preşedintele Putin ar declara victoria, moment în care ar retrage forţele armate ruse, dar lăsând în urmă un număr suficient de militari pentru a menţine controlul.

În acest scenariu, mii de refugiaţi ar continua să fugă în Occident.

Așa Ucraina s-ar alătura Belarusului în rândul statelor controlate de Moscova.

Scenariul 2. Război lung: Kievul, asediat precum Groznîi în anii 1990

Privind acest scenariu, jurnaliștii BBC sunt de părere că mult mai probabil este ca acest conflict să se transforme într-un război lung. Poate că forţele ruse vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi asigura controlul în oraşe precum Kiev.

Scenariu ar fi asemănător luptei lungi duse de Rusia în anii 1990 pentru cucerirea şi distrugerea oraşul Groznîi, capitala Ceceniei.

Însă chiar şi după ce forţele ruseşti ar domina ca prezenţă oraşele ucrainene, probabil ar întâmpina dificultăţi în a menţine controlul asupra acestora.

Occidentul ar continua să trimită arme şi muniţie. Deci cel mai probabil, după mulţi ani, această situație ar aduce și o nouă conducere la Moscova. În cele din urmă, forţele ruse s-ar retrage  din Ucraina, înfrânte, așa cum predecesorii lor au părăsit Afganistanul în 1989, după un deceniu de luptă cu insurgenţii islamişti.

Scenariul 3. Război cu NATO

Dacă se ia în calcul acest scenariu, ar însemna ca război să depăşească graniţele ucrainiene. Preşedintele Putin ar putea să încerce să recâştige părţi din fostul imperiu ţarist prin trimiterea de trupe în foste republice sovietice, precum Moldova şi Georgia, care nu fac parte din NATO.

El ar putea să ameninţe cu trimiterea de trupe în ţările baltice, membre în NATO, inclusiv în Lituania, pentru a forma astfel un coridor terestru spre Kaliningrad.

Această acţiune ar fi extrem de periculoasă şi ar riscă un război cu NATO.

Iar în virtutea Articolului 5 din statutul Alianţei Nord-Atlantice, un atac asupra uneia dintre ţările membre este considerat un atac asupra tuturor ţărilor membre.

Însă Putin ar putea să-şi asume acest risc, dacă simte că o astfel de acţiune ar putea fi singura modalitate care să îi salveze leadershipul.

Dacă, în schimb, se confruntă cu riscul unei înfrângeri în Ucraina, Putin ar putea fi tentat să escaladeze şi mai mult conflictul militar.

Occidentul știe acum că liderul de la Kremlin e dispus să încalce normele internaţionale în vigoare. Iar aceeași logică poate fi aplicată pentru utilizarea armelor nucleare.

Scenariul 4. Învinge Diplomația

Jurnaliștii BBC iau în calcul și varianta în care ar învinge diplomația, în ciuda negocierilor de pace încă fără rezultat dintre Rusia și Ucraina.

„Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Anumite dialoguri continuă. Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu preşedintele Putin.

Scenariul ar putea fi următorul. Diplomaţii intră în negocieri şi se ajunge la un acord. Ucraina ar accepta suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea şi regiunii Donbas. În schimb, Putin acceptă independenţa Ucrainei şi dreptul ei de a-şi aprofunda legăturile cu Europa. Această soluţie pare însă cel mai puţin probabilă.

Scenariul 5. Putin, înlăturat de la putere

Şi ce-ar putea să se întâmple cu Vladimir Putin? Atunci când a lansat invazia, liderul de la Kremlin a declarat: “Suntem pregătiţi pentru orice rezultat.”

Așadar, se poate lua în calcul și varianta în care liderul rus să piardă puterea, chiar dacă este puțin probabilă.

Lawrence Freedman, profesor-emerit în Studii despre război la Kings College din Londra, a făcut următoarea declaraţie în această săptămână: “Acum este la fel de probabil să se schimbe regimul la Moscova, cât şi la Kiev.”

De ce ar face profesorul britanic o astfel de declaraţie? Poate că Putin va continua calea războiului distrugător. Mii de soldaţi ruşi vor muri. Sancţiunile economice se vor face simţite. Putin va pierde sprijinul popular.

Poate că va apărea ameninţarea unei revoluţii populare. Putin ar folosi forţele de securitate internă pentru a suprima opoziţia. Însă situaţia internă ar deveni dificilă şi un număr suficient de membri ai armatei, poliţiei şi elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva lui.

Occidentul ar preciza foarte clar că, dacă Putin este înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider mai moderat, atunci Rusia va beneficia de o ridicare a unora dintre sancţiuni şi de o restaurare a relaţiilor diplomatice obişnuite. S-ar produce o lovitură de stat sângeroasă şi Putin ar fi înlăturat de la putere. Din nou, acest scenariu pare puţin probabil în acest moment.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini