Redactia.ro
Home » Știri » Cum afli dacă ai avut sau nu COVID? Ce teste pot fi făcute

Cum afli dacă ai avut sau nu COVID? Ce teste pot fi făcute

Cum afli dacă ai avut sau nu COVID_

Cum afli dacă ai avut sau nu COVID? Pentru a aflat daca ai fost sau nu infectat cu noul coronavirus trebuie să facă un test de tip antigen-anticorpi, efectuat în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge.  Specialiștii anunță că testele pentru anticorpi nu se folosesc în tip diagnostic.

Cum afli dacă ai avut sau nu COVID? Ce teste pot fi făcute

Cum afli dacă ai avut sau nu COVID? În această perioadă, tot mai multe lume este interesată să știe dacă a fost sau nu infectată cu noul coronavirus. Astfel, pentru a afla acest lucru, există testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge. Acesta arată dacă organismul a dezvoltat anticorpi specifici SARS-COV2, fie că ai avut sau nu simptome de boală. Speciliștii precizează că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecției acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală. În cazul persoanelor care bănuiesc că ar fi infectate cu COVID19 și sunt asimptomatice sau în cazul în care au avut simptome pe care le-au asociat cu alte tipuri de infecții respiratorii este recomandat să se facă un test calitativ IgG anti-N.

Rezultatul confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să se precizeze concentrația acestora. Proteina N este considerată cea mai abundentă, imunogen și bine conservat component viral, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un martor serologic important în evidențiera răspunsului imun antiviral.

Dacă unele persoane au fost infectate cu noul coronavirus, indiferent de forma pe care au avut-o, medie sau severă, și își doresc să afle dacă organismul lor a produs anticorpi, este recomandat și testul pentru anticorpi anti-Spike, pe lângă detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida. Testuș anti-Spike măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG, și poate fi efectuat și după vaccinare. Cu toate astea, trebuie ținut cont că absenșa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioasă cu noul coronavirus. Datele clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RRT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatiu la baza judecății medicale.

Ce anticorpi sunt recomandați după vaccinare

Pentru a monitoriza răspunsul imun în urma vaccinării, trebuie să se efectueze testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Vaccinurile disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împiedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism. “Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Potrivit cercetărilor actuale, anticorpii anti-N pot fi descoperiți mai devreme și persistă mai puțin, în timp ce anticorpii anti-S suscită foarte mare interes întrucât din rândul acestora se recrutează cei mai mulți anticorpi cu rol de neutralizare virală. “Testele de neutralizare pun în evidență capacitatea funcțională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că același efect se produce și in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puși în evidență anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au și capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conțin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conțin structuri antigenice cheie din virusul de interes”, a adăugat medicul de laborator Daniela Stratomir.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: