Redactia.ro
Home » Știri » Cum poate fi recuperat tezaurul național al României din mâinile Rusiei? Este decizia momentului în Parlamentul European

Cum poate fi recuperat tezaurul național al României din mâinile Rusiei? Este decizia momentului în Parlamentul European

Într-un moment cheie pentru România la nivel european, se pune cu pregnanță problema restituirii tezaurului național, substrat din custodia națională de către Federația Rusă în contextul Primului Război Mondial. Iată cum poate fi recuperat tezaurul național al României din mâinile Rusiei!

Cum poate fi recuperat tezaurul național al României din mâinile Rusiei

Pe agenda discuțiilor din Parlamentul European se află, în această săptămână, o temă de o gravitate excepțională, restituirea tezaurului național al României, care a fost preluat în mod nelegitim de Rusia. Acest subiect, de o importanță covârșitoare, se bucură de atenția eurodeputaților, urmând a fi amplificat printr-o declarație oficială a Comisiei Europene și printr-o serie de dezbateri, culminând cu un vot decisiv.

 „Incită Rusia să restituie fără întârziere României restul tezaurului național românesc, așa cum a fost transferat în 1916 și 1917, în conformitate cu prevederile protocoalelor încheiate”.

Pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina, care a reconfigurat din temelii relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, se conturează o rezoluție, susținută de multiple grupuri politice, ce solicită Rusiei să înapoieze de îndată tezaurul național românesc. Acest demers reflectă o schimbare radicală în politica UE față de Rusia, evidențiindu-se necesitatea unei poziții ferme și unitare în ceea ce privește relațiile diplomatice.

Miza restituirii tezaurului transcende aspectele pur materiale, aducând în discuție patrimoniul cultural și istoric al României. Demersul de recuperare a tezaurului se înscrie într-un plan mai amplu de acțiune destinat protejării și recuperării bunurilor de patrimoniu traficate ilicit, subliniind necesitatea unei abordări concertate la nivelul Uniunii Europene.

Este decizia momentului în Parlamentul European

Eugen Tomac, eurodeputat, semnalează nevoia imperioasă de a aduce în atenția forurilor europene problema tezaurului românesc, o chestiune de maxim interes național, încă insuficient cunoscută la nivel european. Prin publicarea și diseminarea a două volume ample, redactate în limba engleză de către Banca Națională a României, și inițierea unei rezoluții, se caută crearea cadrului necesar pentru ca această problemă să devină un punct de interes la nivelul Uniunii Europene.

Tomac evidențiază că retenția tezaurului românesc de către Rusia nu este doar o problemă istorică, ci și o „rană deschisă”, care necesită dreptate în prezent. În acest context, eforturile de recuperare a tezaurului național nu sunt doar o chestiune de valoare monetară, ci una care atinge esența identității naționale și europene, o parte din patrimoniul comun ce trebuie apărat cu determinare și curaj.

Eugen Tomac, președinte PMP, eurodeputat (PPE) a declarat anterior că „situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene. Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinţi un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituţiile europene”, scrie Agerpres.

„În acest context, am luat decizia de a propune o serie de acţiuni prin care să facem cunoscută chestiunea tezaurului Băncii Naţionale a României şi a întregului nostru tezaur aflat la Moscova. În momentul de faţă am reuşit să prezentăm tuturor europarlamentarilor două volume complete în limba engleză, publicate de Banca Naţională a României şi, mai mult decât atât, să iniţiem chiar o rezoluţie (…) prin care să creăm mecanismele necesare pentru ca dosarul tezaurului României, aflat la Moscova, să devină un subiect de interes european

Sechestrarea Tezaurului României la Moscova este mai mult decât o problemă istorică. Este o rană deschisă. Acel episod din trecut trebuie să își găsească dreptatea în prezent. Cum altfel se numește sechestrarea Tezarului național al unui stat dacă nu furt?! Cum altfel îl numești pe cel care ține în captivitate moștenirea culturală și monetară a unui stat dacă nu hoț?!

Astăzi, când Rusia omoară, fură şi distruge, este mai important ca niciodată să reacţionăm cu fermitate şi curaj. Dincolo de valoarea strict monetară, tezaurul nostru este parte a identității noastre naționale, parte a identității noastre europene ce nu poate fi nici negociată, nici dată uitării”, a explicat Tomac.

Tezaurul național al României, constă în 91,5 tone de aur, bijuterii regale, monede rare, și o colecție impresionantă de bunuri culturale și istorice, reprezintă o parte inalienabilă a patrimoniului național. În ciuda tratatelor și acordurilor bilaterale, și a numeroaselor tentative de negocieri diplomatice, acest tezaur nu a fost restituit integral de Rusia, rămânând un simbol al nedreptății istorice.

 

Sursa foto: Arhivă

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: