Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se face socata. Rețeta pas cu pas pentru înțelesul tuturor

Cum se face socata. Rețeta pas cu pas pentru înțelesul tuturor

cum se face socata

Rețetă socată. Cum se face băutura din flori de soc, ușor acidulată și foarte sănătoasă.

De ce ai nevoie pentru a face socată. Rețeta este foarte simplă, parcurgi câțiva pași, aștepți să fermenteze băutura, apoi o bei. Iese super aromată și delicioasă!

Pentru a pregăti socata ai nevoie neapărat de flori de soc. Folosește aproximativ 5-6 flori mari de soc (mari cât 2 palme), pentru 4 litri de apă. La această cantitate, folosește 600 grame de zahăr și 2-3 lămâi medii.

Cum pregătești socata. Rețeta simplă

Spală bine florile de soc, dar cu grijă, pentru că sunt foarte fragile. Spală foarte bine și lămâile. Ar fi bine să folosești lămâi bio sau lămâi netratate, pentru a fi siguri că nu conțin chimicale în coajă.

Pune într-un borcan transparent florile de soc, apoi lămâile tăiate felii. Peste ele toarnă și zahărul, apoi acoperă totul cu apă caldă. Amestecă bine. Dacă dorești, poți dizolva întâi zahărul în puțină apă călduță, pentru a se topi mai ușor. Peste borcan, pune o farfurie, nu înfileta capacul.

Borcanul astfel pregătit se ține la soare 2-3 zile, pentru a fermenta și a căpăta acel gust puțin pișcător. Atunci vei ști că socata ta e gata. Ai grijă să nu lași totuși mai mult decât trebuie pentru că va fermenta prea tare. După aceste zile, vei păstra socata la frigider.

Rețetă socată. Ce nu știai despre florile de soc

Trebuie să știi că, pentru a preăti socata, florile de soc trebuie să fie tăiate chiar sub locul de ramificare. De asemenea, acestea trebuie recoltate la începutul înfloririi, când sunt înflorite în procent de 70-80%. Dacă sunt prea înflorite, culese mai târziu, acestea sunt amare, neieșind o socată aromată. În lunile mai și iunie se culeg florile de soc.

Florile de soc au beneficii pentru stolac, rinichi, inimă și plămâni, fiind recomandate în diverse probleme. Fructele de soc se folosesc pentru a face siropuri sau dulcețuri.

Loading...