Redactia.ro
Home » Știri » Cum se vor oficia slujbele de PAȘTE. BOR a decis!

Cum se vor oficia slujbele de PAȘTE. BOR a decis!

Paște

Slujbele de Paște, cele de Florii şi de Înviere, vor fi săvârşite în biserici, fără credincioşi. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe creștini ca în noapte de Înviere să „aprindem lumânarea de la candela din casă, să cântăm Hristos a înviat şi să ne rugăm ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei”.

„În condiţiile aspre ale actualelor reglementări valabile în starea de urgenţă, slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii şi cea a Învierii, vor fi săvârşite în biserici, din nefericire, fără credincioşi.”, a declarat Vasile Bănescu pentru Agerpres.

Slujbele de Paște vor fi transmise la televizor și la radio

Credincioșii pot asculta slujbele prin intermediul Televiziunii şi Radioului Patriarhiei Române, Trinitas TV, sau online prin intermediul canalelor mediatice ale eparhiilor şi parohiilor.

„Fireşte că această modalitate de participare virtuală la slujbe, mai ales într-o perioadă atât de densă spiritual cum este cea prepascală, nu este una care să poată suplini cu adevărat reala participare, dar în contextul trist şi nefiresc prin care trecem acum împreună este o posibilitate de a rămâne sufleteşte aproape de viaţa liturgică a Bisericii”, a adăugat reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

El consideră că, „deşi vom fi constrânşi să rămânem în case în noaptea de Paşti, vom reuşi să ne împărtăşim cu bucuria adânc întremătoare a Învierii lui Hristos, pregătindu-ne poate mai riguros sufleteşte în răgazul şi liniştea acestui timp al recluziunii şi reflexivităţii prin lectura Evangheliilor care descriu documentar Pătimirile Mântuitorului şi Învierea Sa din morţi”.

„La miezul nopţii, cei mai mulţi dintre noi vom aprinde lumânarea de la candela din casă, vom cânta ‘Hristos a înviat’ şi ne vom ruga ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei uneori pâlpâietoare. Ne vom ruga pentru încetarea grabnică a acestei grele încercări care ne afectează pe toţi, ne vom ruga pentru sănătatea şi ocrotirea celor dragi, dar şi pentru cei ce îi ajută pe bolnavi, pe bătrâni şi pe sărmani. Cu gândul la Cel care prin Învierea Sa ne-a oferit tuturor ‘Calea, Adevărul şi Viaţa’ pline de Sens mântuitor”, a mai afirmat Vasile Bănescu.

Câte libere avem de Paște

În anul 2020, Paștele ortodox pică pe 19 aprilie, în vreme ce Paștele catolic pică pe 12 aprilie. Floriile sunt prăznuite cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Sărbătoarea de Florii la ortodocși pică, în anul 2020, pe 12 aprilie. Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Marea este zi liberă.