Redactia.ro
Home » Știri » De ce Paștele Catolic este diferit de cel Ortodox. Care sunt diferențele între cele două culte creștine

De ce Paștele Catolic este diferit de cel Ortodox. Care sunt diferențele între cele două culte creștine

De ce Paștele Catolic este diferit de cel Ortodox. Care sunt diferențele între cele două culte creștine

Mulți se-ntreabă de ce există diferențe între paștele catolic și paștele ortodox, din moment ce sărbătoresc – în genere – același eveniment: învierea domnului Iisus Hristos. Ei bine, multe dintre explicații au legătură cu faptul că unii sărbătoresc Paștele potrivit calendarului Iulian, alții celui gregorian. Iată mai multe explicații.

De ce există diferențe între paștele catolic și cel ortodox

În primul rând, Sărbătoarea Paștelui este așezată după o regulă simplă în calendar. Astfel, Paștele va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiul de primăvară. Singura excepție este cea că dacă se suprapune Paștelor evreiesc ( a șaptea lună a anului ecleziastic și prima lună a anului civil în calendarul ebraic), atunci Paștele va fi mutat în duminica următoare.

Diferențele dintre paștele catolic și cel ortodox vor pleca, așadar, întotdeauna de la faptul că practica bisericească se ghidează după cele două calendare: cel iulian și cel gregorian. Calendarul iulian are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani. Totuși, acest caldendar avea o problemă: era mai scurt cu 11 minute decât anul astronomic. Altfel spus, se acumula o zi diferență la fiecare 128 de ani.

Divergențele dintre calcule și observațiile astronomice au dus la trecerea la calendarul gregorian. Potrivit acestui calendar, 10 zile au fost șterse din calendarul solar. După 4 octombrie 1582 a urmat ziua de 15 octombrie. Numai că această măsură a fost adoptată doar de bisericile din Occident: cea catolică și cele protestante.

Calendarul iulian a rămas în uz în multe biserici ortodoxe

Cum calendarul iulian a rămas în uz, în 1923 s-a cerut o modificare pentru a aduce bisericile ortodoxe mai aproape de calendarul solar-laic folosit de lumea întreagă. Acum, acesta calendar iulian se aseamănă cu cel gregorian, însă a fost preluat doar de o parte dintre bisericile ortodoxe: Biserica Ortodoxă a Constantinopolului, Biserica Ortodoxă a Alexandriei, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Ortodoxă Cipriotă, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Poloneză și Biserica Ortodoxă Bulgară (în 1963).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: