Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum te ferești de căpușe, dacă stai la curte sau mergi în parc. Ce faci prima oară dacă ai fost mușcat

Cum te ferești de căpușe, dacă stai la curte sau mergi în parc. Ce faci prima oară dacă ai fost mușcat

căpușe

Mușcăturile de căpușe sunt foarte periculoase, deoarece pot da boala Lyme care afectează pe rând pielea, sistemul nervos, inima și articulațiile pe o perioadă de aproximativ un an sau chiar mai mult.

Înțepăturile de căpușe sunt frecvente mai ales în lunile mai-iulie, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma pădurilor.

De obicei, mușcăturile de căpușe sunt nedureroase. Există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci când încep să apară diferite simptome. În momentul în care mușca, căpușele eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.

Cum previi înțepăturile de căpușe?

Cea mai sigură metodă de prevenție este evitarea mersului prin iarbă și a locurilor special amenjate pentru câini din parcuri. De asemenea, se aplică un spray special anti-căpușe și care să poată fi pulverizat atât pe piele, cât și pe haine.

Dacă mergi în excursii sau la iarbă verde, se recomandă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a se putea observa prezența căpușelor. Se mai recomandă și purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele. După excursie, se face duș sau baie și se verifică întreg corpul de înțepături. Apoi se controlează hainele, bagajele, dar și animalele de companie care au mers în excursie.

Trebuie să știi că acești paraziți preferă zonele calde și umede de pe corp. Odată ce ajunge pe gazdă, căpușa migrează de obicei către zona înghinală, axile și păr, potrivit csid.ro. Când ajunge în aceste locuri, căpușa își introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge.

Cum îndepărtezi corect căpușa?

Îndepărtarea în maximum 24 de ore a căpușei poate preveni infectarea. Dacă descoperi căpușa, foarte probabil că este atașată ferm de piele. Pentru îndepărtarea ei este nevoie de o pensetă. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate.

Dacă se apasă pe corpul insectei, există riscul ca, prin strânsoare, insecta să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate. Nu te alarma dacă în piele mai rămân părți din gura căpușei. Se spală zona cu apă și săpun și se tamponează cu alcool, pentru a se dezinfecta pielea. Atenție! Nu se folosesc „metode populare” precum aplicarea unor substanțe de tipul acetonă, vaselină, alcool sanitar, gheață etc.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: