Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România!

Cutremur în România! Noaptea trecută a avut loc un cutremur în România. Seismul s-a produs la adâncimea de 121 kilometri. Potrivit INFP, cutremurul a avut magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter, având loc la ora 00.13. Unde a s-a resimțit seismul?

Cutremur în România! Ce magnitudine a înregistrat seismul

Cutremur în România! România s-a cutremurat din nou! În noaptea de vineri spre sâmbătă a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut magnitudinea de 3,7 pe scara Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 12 kilometru, producându-se în apropierea următoarelor orașe: 75km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 100km S de Bacau, 118km V de Galati, 119km NV de Braila, 145km N de Bucuresti, 163km NE de Pitesti, 181km SV de Iasi, 189km E de Sibiu, 209km N de Ruse.

Tot în noaptea de 30 ianuarie, a avut loc un cutremur în Marea Neagră. Seismul s-a produs la ora 02.52, având magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 26 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 159km V de Sevastopol, 198km S de Odessa, 204km V de Simferopol, 224km S de Kherson, 240km E de Constanta, 245km S de Mykolayiv, 272km SE de Tiraspol, 283km E de Galati, 284km E de Braila.

Pe 22 ianuarie a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea de 3.1 scara Richter. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 77 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 81km E de Brasov, 92km S de Bacau, 102km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 118km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 172km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 218km N de Ruse.

Când va avea loc cel mai mare cutremur din România

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național de Fizică a Pământului a vorbit despre marele cutremur care se va produce în România.Conform acestuia, România este o țară cu potențian seismic ridicat, prin activitatea specifică a plăcilor tectonice din zona Vrancei. În 2020 au fost raportate sute de cutremur, dar magnitudninea lor a depășit rar 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurele de magnitudine mare au o caracteristică extrem de importantă, iar profesorul Mărmureanu a precizat că acestea se succes la un interval de timp aproape identic. ”Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurilor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit acestuia, cel mai mare cutremur se va produce în 2040 și va avea 8 grade pe scara Richter. ”Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Mărmureanu a declarat că seismul din 1977 care a făcut peste 1.500 de victime, a avut efecte dezastruoase din cauza clădirilor ce au fost afectate de cutremurul din 1940. Astfel, profesorul recomandă ca toate clădirile să fie construite din imobil, pentru a rezista. ”Structurile din oțel sunt foarte flexibile, iar în zona Bucureștiului au loc cutremure cu un grad de fundamentare mare, de 1,8 – 1,7 secunde. Iar oțelul, fiind flexibil, va contribui la dărâmarea clădirii.Clădirile din oțel nu sunt recomandate în zona Bucureștiului, zona Iașiului, chiar toată Muntenia.”, a mai spus acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: