Redactia.ro
Home » Știri » Cutremur în România. Al doilea în ultimele ore

Cutremur în România. Al doilea în ultimele ore

GALERIE FOTO (2) Cutremur produs în urmă cu puțin timp.

Cutremur produs în urmă cu puțin timp. România a fost zguduită de un alt cutremur, după ce în urmă cu câteva ore a avut loc un seism în județul Vrancea. De această dată, seismul s-a produs în zona Dobrogea, acolo unde stau o serie de falii crustale. Ce magnitudine a avut acesta?

Cutremur produs în urmă cu puțin timp. Al doilea în ultimele ore în România

Cutremur produs în urmă cu puțin timp. România a fost zguduită de un al doilea cutremur, după ce în urmă cu puțin timp a fost anunțat producerea unui seism în Vrancea. În ultima perioadă, România a fost zguduită de mai multe cutremure, iar zilnic cel puțin unul se produce în zona seismică Vrance. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, de această dată, cutremurul s-a produs în zona Dobrogea, la ora locală 14.06. Acesta a avut magnitudinea de 2 grade Richter, la o adâncime de 1 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 28km N de Constanta, 103km SE de Braila, 120km S de Galati, 141km N de Varna, 190km E de Bucuresti, 205km E de Ploiesti, 212km E de Ruse, 228km N de Burgas, 266km SE de Brasov, 269km SE de Bacau.

Acesta este cel de-al doilea seism produs într-o singură zi, pentru că în urmă cu câteva ore, s-a produs un cutremur în zona seismică Vrancea. Acesta a avut loc la ora 05.37, înregistrând o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km NE de Ploiesti, 69km E de Brasov, 112km N de Bucuresti, 122km V de Braila, 126km V de Galati, 132km S de Bacau, 139km NE de Pitesti, 177km N de Ruse, 183km E de Sibiu, 213km SV de Iasi.

Cel mai mare cutremur din Dobrogea

În urmă cu aproape 120 de ani s-a produs cel mai puternic cutremur din Dobrogea. Pe 31 martie 1901, la ora 09.12 a avut loc cel mai mare cutremur din Dobrogea, Constanța. Acesta a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 kilometri. Epicentul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra, din nord-estul Bulgariei, în apropiere de granița cu România. Seismul s-a resimțit în Bulgaria și Dorbogea,Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Potrivit specialiștilor, falia Shabla produce cutremure cam odată la 440-500 de ani, acestea atingând magnitudini de 7-7,5 grade Richter.

Seismele se produc la adâncimi de aproximativ 15-30 kilometri, iar cutremure produse în această zonă au avut loc în anii 543, 800 și 1444. Cutremurul din Dobrogea a fost extrem de puternic, acesta fiind urmat de multe replici și alte seisem independente cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6 grade Richter. Cutremurl a avut consecințe groaznice în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse. Seismul produs în urmă cu aproape 120 de ani a generat un tsunami de 4-5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și alte fenomene geomorfologice locale. În Capitală, intensitatea seismului a fost de V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panica în rândul populației. Provincia bulgărească Dobrici a fost grav afectată de tsunami, multe case fiind luate de șuvoaiele de apă.

Cutremur in Dobrogea 1901
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: